От х:

Днес в x:

Конгресмени искат международни банки да разкрият сделки на Тръмп с Русия

Камарата на представителите, контролирана от Демократическата партия, е изпратила официални искания до най-големите международни банки да предоставят информация за сделките на американския президент Доналд Тръмп с руски банки.

За това пише The New York Times, цитирайки източници, запознати с разследването. Ордери са получили Deutsche Bank, Citigroup, JPMorgan Chase и Bank of America.

Председателят на Комисията по разузнаване на камарата на представителите Адам Шиф уточнява, че група от конгресмени, заедно с комисията по финанси, са изпратили запитвания на 15 април, съобщава Bloomberg.

Конгресмените се интересуват от случаите, в които банките са обслужвали дела на Тръмп с включени в списъка на заподозрените в пране на пари от Русия и други източноевропейски страни.

По отношение на Deutsche Bank от януари 2019 г. тече разследване. Според Шиф банката сътрудничи на разследването Говорителят на Deutsche Bank Кери Макхю потвърди, че банката има ползотворен диалог с комисиите.

При встъпването му в длъжност, Тръмп е декларирал 340 милиона долара неизплатени заеми към Deutsche Bank, следва от последната му декларация. Банката кредитира Тръмп от десетилетия, дори когато други банки му отказват пари. Общо Deutsche Bank е отпуснала на негови структури около 2 млрд. долара. Възможнит финансови лостове за влияние не са споменати в обобщението на четири страници на главния прокурор Уилям Бар за констатациите на специалния прокурор на Русия Робърт Мюлер, който разследва влиянието на  Москва за изборите в САЩ за 2016 г. 

Ерик Тръмп, син на американския президент и изпълнителен вицепрезидент на Trump Organization, смята, че исканията са  "безпрецедентна злоупотреба с власт", както и "последният опит на демократите" в Камарата на представителите да атакуват държавния глава и семейството му, се казва в негово изявление.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини