От х:

Днес в x:

Светът е шокиран и ужасен от големия пожар в парижката катедрала Нотр Дам (видео)

Светът е шокиран и ужасен от големия пожар в парижката катедрала Нотр Дам и изрази своята солидарност с хората във Франция, предадоха световните агенции.

Световни лидери изказаха подкрепа и съчувствие към французите във връзка с пожара, нанесъл значителни поражения на катедралата.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че това е "ужасен пожар", засегнал "едно от големите съкровища на света".

Германският канцлер Ангела Меркел каза: "Много сме тъжни да видим символа на Франция и нашата европейска култура, обхванат от огън. Мислите ни са с нашите френски приятели."

Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че "в мислите си е заедно с народа на Франция и службите за спешна помощ, които се борят с ужасния пожар".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск също изказаха съболезнования на народа на Франция във връзка с пожара. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни пожела кураж на пожарникарите, борещи се с огъня в катедралата, която по думите му е "символ на Франция и с която се гордеят всички европейци".

Българският министър-председател Бойко Борисов също изказа подкрепа към огнеборците в Париж. "Ужасно е да гледаш как осем века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство", заяви той във Фейсбук.

Испанският министър-председател Педро Санчес предложи помощ на Франция за възстановяването на катедралата. Той определи пожара като "катастрофа за Франция, за Испания и за Европа".

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Банго Васил
    1 0
    20:02, 16 апр 2019
    Нашият и той барабар Петко с мъжете ами нали е пожарникар а не летец
Последни новини