От х:

Днес в x:

Бившият шеф на Volkswagen е обвинен в Германия за "Дизелгейт"

Бившият главен изпълнителен директор на Volkswagen е обвинен в Германия заради участието си в скандала "Дизелгейт" с дизеловите емисии на компанията, съобщава BBC

Прокурорът в Брауншвайг обвинява Мартин Винтеркорн и още четирима управители в измама.

Винтеркорн вече има повдигнати криминални обвинения в САЩ, но е малко вероятно да бъде изправен пред съда, тъй като Германия не екстрадира своите граждани.

71-годишният бивш  шеф на Volkswagen подаде оставка скоро след избухването на скандала през септември 2015 г.

Обвиненията срещу Винтеркорн са за "особено сериозна" измама, съобщава германската прокуратура.

Допълва се, че той е трябвало да предупреди собствениците на автомобили и властите в Европа и САЩ за манипулирането на тестовете за дизелови емисии.

Ако бъде признат за виновен, бившият изпълнителен директор може да получи присъда до 10 години затвор. Прокурорите не назовават останалите четирима висши ръководители, които са обвинени.

През септември 2015 г. VW първа призна, след което гръмна и грандиозен скандал, че е използван нелегален софтуер в 11 милиона автомобила, който прикрива реалните стойности на изхвърляните в атмосферата отработени газове.

Досега скандалът струва на Volkswagen около 28 милиарда евро. 

През 2016 г. германската прокуратура започна разследване срещу председателя на съвета на директорите на Volkswagen Ханс Дитер Пьоч, за пазарни манипулации.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини