От х:

Днес в x:

Тежки присъди по делото "Иванчева". Преглед на печата

24 часа

Съдът: Иванчева е искала 187 хил. евро за себе си, не за "Младост"

Отстранената кметица получи 20 г. затвор, върнаха я зад решетките.

"Господ да убие вас и децата ви", крещяха феновете ѝ към съдии и прокурори

20 г. да лежи в затвор отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, тъй като поискала 187 500 евро от предприемача Александър Ваклин, за да му придвижи преписка.

Присъдата прочете спецсъдия Иво Хинов.

Иванчева ще плати и глоба от 10 хил. лв., която бе намалена от 20 хил. лв. заради унизителния ѝ арест пред Спортната палата преди 1 г. Според съда човешките права на Иванчева са били нарушени. Имущество на кметицата ще бъде конфискувано, предвижда още присъдата. Освен това тя има 20-годишна забрана да заема обществена длъжност.

15 г. затвор получи заместничката ѝ Биляна Петрова, която заедно с нея също искала подкупа от 187 хил. евро. 12 г. зад решетките е наказанието за посредника Петко Дюлгеров, чрез когото двете поискали подкупа от Ваклин.

Труд

Криза за първолаци, 18 хил. по-малко за 2 години

С 18 000 намалели първолаците у нас за две години. През учебната 2017/2018-а те са 75 465, а за учебната 2018/2019 година прогнозните данни на Министерството на образованието и науката сочат, че ще са около 57 190.

Това е абсолютният минимум кандидат-първокласници за последните 12 години. Предишният отрицателен рекорд е бил през 2009/2010 г., когато децата са 59 596, показва проучване на "Труд" за периода в данни на НСИ и МОН.

Така около 160 школа в София ще търсят първолаци. Тази година бяха променени правилата за прием, за да могат братя и сестри да попадат по-лесно заедно в училищата. "Миналата година не всички деца успяха да намерят място в училището, където учат по-големите им братя и сестри. Сега изменението е записано в Наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование - кандидат-първокласниците с братя и сестри до 12-годишна възраст в желаното училище попадат в първа група.

Монитор

Колите с газова уредба с предимство в центъра на градовете

Mонтирана работеща газова уредба на пропан или метан ще дава по-висока екооценка на автомобилите. Същевременно стана известно, че от Столична община искат "цапащите" коли да бъдат ограничавани в центъра и мярката да бъде въведена колкото се може по-бързо. С нови правила и по-старите, но щадящи природата коли, ще може да влизат в центъра на големите градове при високо замърсяване на въздуха.

По-екологичните МПС-та ще бъдат отличавани от вредните за околната среда със стикер за преминат технически преглед и вграден чип за екологичната група, гласят промени на транспортното министерство в наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

Новата разпоредба ще въведе пет екологични групи във връзка с ограничаването на трафика в градовете при пикови стойности на фини прахови частици. Определянето на групата ще зависи от еврокатегорията или датата на първата регистрация на колата и от техническото измерване на отделяните замърсители. Предвижда се автомобилите, които са само с електродвигатели, както и тези с водородна горивна клетка, да се категоризират в пета екологична група.

Стандарт

От БСП-листата спечели само Кирил Добрев

Кой спечели от новата листа на БСП - Сергей Станишев или Корнелия Нинова? Това е въпросът, който втори ден обикаля държавата след драматичния 10-часов пленум на социалистите в неделя, който започна като осанна за желязната Нинова и завърши с разпъването й на кръст и пренареждане на списъка.

Истината е, че нито един от двамата не получи това, което искаше. Нинова вече има демократична листа, но нейните хора - Деница Златева, Румен Гечев, Момчил Неков са на неизбираемите 7-о, 8-о и 9-о място. А любимият й автомобилен състезател Крум Дончев финишира последен в партийната листа. Доскорошната й фаворитка Елена Йончева бързо обърна палачинката и още преди инфарктното заседание през уикенда обяви, че Сергей Станишев трябва да е в списъка, защото е "добрият рицар", за него има най-много преференции и е най-успешния евродепутат. Така в Брюксел соцлидерката ще разчита само на добрата воля на президентския човек Иво Христов.

Сергей Станишев пък се върна с гръм и трясък в листата, бе поздравен от всички съпартийци, но за свой и на старите социалисти ужас успя да се пребори само за петото място. И то в балотаж с малко известния чиновник от кариерата Иван Кръстев. Така в Брюксел ще трябва да се обяснява какво се случва в България и защо едва се пребори за място в списъка на собствената си партия.

Сега

Камиони изсипват камъни и пръст върху живописните скали край Черноморец

Екоинспекцията в Бургас е проверява сигнал за засипване на скалите в Черноморец с камъни и пръст, предаде bTV.

През почивните дни местни жители алармираха, че камиони изсипват инертни материали на скалите край курортното градче. Те се опасяват, че се готви поредното вандалско застрояване.

Кметът на Черноморец потвърди, че инвеститорът има издадено строително разрешение за прокарване на водопровод, но отказа повече подробности. От екоинспекцията трябва да установят дали теренът попада в защитена зона и има ли нанесени щети.

Капитал дейли

Пеевски отново е с най-много номинации за евролистата на ДПС

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който в този парламент има само един работен ден - когато положи клетва за народен представител, има най-много номинации за листата на партията за европейските избори на 26 май, казаха за "Капитал" представители на движението. Той е номиниран от почти всички областни структури на ДПС.

Издигането на кандидати за евродепутати от местните структури на партията приключиха в края на март, но до този момент няма яснота нито кои ще влязат в листата й, нито кой ще бъде избран за неин водач. Официално от ръководството оправдават закъснението с големия брой номинации - повече от 100, но според депутати листата ще бъде подредена от тесен кръг хора, като имената се пазят в пълна тайна и ще станат ясни ден преди регистрацията в Централната избирателна комисия (ЦИК). Някои предполагат дори, че кандидатите ще бъдат огласени чак след като листата бъде регистрирана.

Крайният срок за това според хронограмата на ЦИК за евроизборите е 23 април. Според приетите от Централния съвет на ДПС (широкото ръководство на партията) правила листата с кандидатите за европарламента трябва да бъде подредена от Централното оперативно бюро (тясното ръководство).

Дума

Фирма източва Държавния резерв в схема за 30 милиона лева

Схема за източване на Държавния резерв от частна фирма чрез доставка на дизелово гориво разкрива сайтът "Гласове". Според източници на изданието става дума за афера, в която са замесени фирма "Полисан" и една от големите частни банки. Схемата не би могла да се осъществи без знанието на ръководството на резерва и без други държавни инстутции услужливо да си затварят очите.

Въпросната фирма "Полисан" е взела кредит от "Уникредит Булбанк" АД в размер на милиони левове. Кредитът е обезпечен с особен залог върху дизелово гориво. Всичко това е вписано в Централния регистър на особените залози. Фирмата обаче в последствие продава същото това гориво на Държавния резерв за 30 млн. лева.

Сделката се случва на борсата, но нито от борсата, нито от Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" си правят труда да проверят дали горивото не е с някакви тежести, уточняват от "Гласове". Просто го купуват и нещо повече - оставят го на съхранение при фирмата, която им го е продала. Разбира се, срещу заплащане, както е по закон.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини