От х:

Днес в x:

Проверяват полицията в Габрово

Министерството на вътрешните работи е назначило проверка на Областната дирекция на МВР в Габрово заради инцидента, който доведе до многолюдни протести в града. Това заяви в кулоарите на НС заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, цитиран от NOVA.

Според Ципов органите на реда в областния град не са действали навременно, което е и повод за щателната проверка. Следва да се установи дали е имало нарушения при организацията на работата на униформените.

Ако се констатират нарушения, ще се стигне и до дисциплинарни наказания.

"Да, има забавяне. Моята оценка е, че има забавяне. И поради тази причина сме назначили проверка. Ще бъдат предприети необходимите действия и ще бъдат взети необходимите дисциплинарни мерки", обяви заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

"Лично моето мнение е, че имаме забавяне на действията и реакциите от ОД на МВР. Смятам, че ръководството на Министерството на вътрешните работи трябва да направи в спешен порядък проверка", коментира герберът и председател на комисията по вътрешна сигурност Пламен Нунев.

Междувременно от групата на патриотите внасят в НС предложение за законодателни промени. Според тях ситуацията в Габрово лесно може да се повтори и в други населени места.

Искрен Веселинов от ВМРО коментира, че проблемът се неглижира от десетилетия. Резултатите били видни.

"Един от най-големите проблеми всъщност, който трябва да бъде "лекуван" при този тип население е чувството за безнаказаност. Истината е, че ние имаме нужда от нови видове наказания. Едното е полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото, и второто е задържане в териториалните структури на МВР", посочи воеводата.

Припомняме, напрежението в Габрово дойде, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка в Габрово.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и даже се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод вчера, 11 април, военният министър Красимир Каракачанов свика среща на в МС, на която увери, че ситуацията в Габрово е овладяна. 
По думите му нямало политическо вмешателство в недоволството на хората. Според него местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в подобни процеси.

Случаят пък стана повод за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

Изказване направи и вицепремиерът Томислав Дончев, според който напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие това да се отрича.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно.

Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанесяне на лека телесна повреда.

Въпреки това вчера в Габрово отново се организира протест, като този път се събраха хиляди недоволстващи.
Стигна се до сблъсъци и ранени граждани.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини