От х:

Днес в x:

Откриха нов вид древни джуджета, различен от хобитите на Флорес

Археолозите идентифицираха нов човешки вид в нашето родословно дърво.

Това откритие започва с древни останки от крак. През 2007 г. в пещерата Калао на филипинския остров Лусон е открита кост от крак, наречена трета метатарзална кост.

Най-старите известни останки на Homo sapiens, намерени наблизо на остров Палаван, датират от преди 30 000 до 40 000 години. Но този тайнствен крак е по-стар и е датиран преди 67 000 години.

"Това е най-ранният хоминин, който е намиран някога във Филипините," каза археологът Флоран Детроа от френския Национален исторически музей.

Сега международен екип откри дванайсет други останки на древни хора в същия слой скала, където бе намерена костта от крак. Останките са повече кости на краката, кости на ръцете, частична бедрена кост и зъби, за които се смята, че принадлежат на поне три индивида - двама възрастни и едно дете.

Детроа обяснява, че вкаменелостите са познати, но все пак са различни от нашите кости и други известни човешки видове. Техните премоларни зъби имат черти, наблюдавани при Australopithecus и H. erectus, но техните корени, макар и по-малки, имат форма, по-близка до тази на H. sapiens.

Костите на краката, особено костта на пръстите, наречена фаланга, също са много по-извити, отколкото нашите, което предполага, че тези наши предтечи са били по-добри катерачи.

"Тази фаланга силно прилича на тези на австралопитеките, известни само в Африка и в много по-стари периоди (преди около 2 до 3 милиона години). Индивид с тези характеристики не може да се класифицира в нито един от видовете, известни днес", каза Детройт.

Археогеохимикът Райнер Грюн от университета Грифит провежда уран-ториево датиране на костите. То разкрива, че останките са по-стари от 50 000 години.

"Това е напълно нов вид хоминин. Това не се случва твърде често", казва Грюн за ScienceAlert.

Всички новооткрити вкаменелости са малки, което предполага, че това е друг вид джудже, подобно на H. floresiensis - "хобитите", открити на индонезийския остров Флорес през 2004 г. Изследователите наричат ​​този нов вид Homo luzonensis.
За съжаление, досега опитите да се извличе ДНК от тези вкаменелости са неуспешни, което означава, че все още няма достатъчно доказателства, за да се определи къде в родословното дърво на хоминините принадлежи Х. luzonensis. Но Детроа има предчувствие:

"Като се вземат предвид всички познания, които имаме днес за праисторията и фосилните данни за хоминините в Азия, и за възрастта на H. luzonensis, чувството ми е, че може да произлиза от някои азиатски H. erectus, може би китайски H. erectus, но се нуждаем се от повече работа по този въпрос."

Каквато и да е тяхната точна връзка, присъствието на H. luzonensis в Източна Азия, по време на късния плейстоцена (от 126 000 до 11 700 години), както и техните по-стари австралопитекови черти усложнява теорията, че първата вълна от хоминини от Африка е H. erectus, следвана от следваща H. sapiens преди 40-50 хиляди години.

Според Детроа, тези открития продължават да налагат тезата, че "няколко хиляди години назад във времето, H. sapiens определено не е сам на Земята".

"Еволюцията на човека е далеч по-сложна [отколкото осъзнаваме] и в миналото е било нормално да има няколко човешки вида, които живеят рамо до рамо. За разлика от днес, когато ние сме единственият останал вид", казва Грюн.

Изследователите искат да разберат повече за това как наскоро откритият човек се вписва в нашето родословно дърво, да изследват биомеханичните свойства на вкаменелостите, за да разберат по-добре как този вид се е движил, способността му да манипулира инструменти и как е изглеждал. Но за да направят това имат нужда от още вкаменелости.

Друг член на изследователския екип вече търси на филипинските острови други потенциални места за разкопки.

Откритието е публикувано в Nature.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини