От х:

Днес в x:

Дайте равни права на ромите най-накрая

"Не искаме етническо напрежение", казва човек пред камерите тази сутрин в Габрово.

Снощи там разгневени хора щурмуваха полицейското управление. После потрошиха къщи в ромската махала. Това напрежение етническо ли е?

Теоретично, само теоретично, ако трима пребият някого в супермаркета, това е заснето и човекът е зле, какво се очаква? Ако са българи? Ако са турци? Ако са англичани? Ами ако са роми? Очаква се това, което направи прокуратурата тази сутрин - да бъдат задържани и да им се повдигнат обвинения.

Защо обаче в Габрово се случва друго? Едва ли ще разберем с точност, Но сме готови да решим, че е заради ромската принадлежност на тримата нападатели. Всичко дотук ни дава основание да предполагаме това.

Нападателите просто бяха пуснати да си ходят.

Законът е за всички. Дали биячите са роми или марсианци, ако са български гражданини, трябва да понесат наказание. По закон, адекватно на деянието.

Етническите малцинства не могат да имат привилегии. Тяхната борба всъщност, исторически погледнато, е за равни права и възможности.

Затова, господа пазители на реда, не има давайте привилегии. Дайте им равни права. Нека да имат и равни задължения. После може да видим дали ще има или няма да има етническо напрежение. Засега, позволете ни да останем напрегнати. Заради безнаказания побой и за бездействието, което ни демонстрирахте.

Казано накратко, живеем във времена, когато биячите се разхождат безнаказано, докато хората не започнат да протестират. Тогава вече идва жандармерия и полиция. Да спрат хората, разбира се, не биячите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини