От х:

Днес в x:

Показаха първата снимка на черна дупка

Това е изображението, получено от Event Horizon Telescope - ЕНТ за черната дупка M87, първият реален образ на черна дупка. Учените показах образа от наблюдение на центъра на галактиката M87 и е дебют на "Хоризонт на събитията", описан от учените като "чудовище".

Изображението показва ярък пръстен, оформен като огън в интензивната гравитация около черна дупка, която е 6,5 милиарда пъти по-масивна от Слънцето.

Представянето е на едновременни конференции във Вашингтон, Брюксел, Сантяго, Шанхай, Тайпе, Токио, Европейска комисия, Европейски съвет за научни изследвания и проектът Event Horizon Telescope.

"Това, което виждаме, е по-голямо от цялата ни Слънчева система", коментира пред BBC проф. Хйно Фалке от университета Радбауд в Холандия.

"Това е една от най-масивните черни дупки, които смятаме, че съществуват. Това е абсолютно чудовище, шампион в тежка категория на черните дупки във Вселената."

"Това, което виждате, е доказателство за Хоризонт на събитията. Това е най-сериозното доказателство за съществуването на черни дупки", коментира астрофизикът Шепърд Долмън, директор на проекта в Центъра за астрофизика, Харвард и Смитсониън.

"Това е голям ден за астрофизиката. Виждаме невидимото", коментира Франс Кордова, директор на Националната научна фондация на САЩ. 

Образът съвпада с това, което теоретичните физици и всъщност холивудските режисьори предполагат за черните дупки, обяснява д-р Зири Юнси, от University College London.

"Въпреки че са относително прости обекти, черните дупки повдигат някои от най-сложните въпроси за естеството на пространството и времето и в крайна сметка за нашето съществуване", допълва той.

"Забележително е, че изображението, което наблюдаваме, е толкова сходно с това, което получаваме от нашите теоретични изчисления. Досега изглежда, че Айнщайн отново е прав".

Наличието на този първи реален образ ще даде възможност на учените да изследват повече тези мистериозни обекти. Те се стремят да разберат начините, по които черната дупка се отклонява от това, което се очаква от физиката.

Никой не знае как точно се създава яркият пръстен около дупката. Още по-интригуващ е въпросът какво се случва, когато даден обект попадне в черна дупка.

Екипът също визуализира свръхмасивната черна дупка в центъра на нашата галактика - Млечния път.

Колкото и странно да звучи, това е по-трудно, отколкото да се получи изображение от далечна галактика.

Това е така, защото по някаква неизвестна причина "огненият пръстен" около черната дупка в сърцето на Млечния път е по-малък и по-слаб.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини