От х:

Днес в x:

Нездравословната диета е по-смъртоносна от пушенето

Учени от Вашингтонския университет стигнали до заключението, че прекомерният прием на сол и недостатъчното количество пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци допринасят за смъртта на 11 милиона души годишно. За това съобщава Science Alert.

Изследователите смятат, че нездравословната диета по-често става причина за смърт, отколкото пушенето.

Три милиона души по света умират всяка година поради голямото количество натрий в храната (като част от сол), още три милиона  - заради липсата на пълнозърнести храни и още два милиона поради липса на плодове. Небалансираната диета води до сърдечно-съдови заболявания, някои видове рак и диабет.

По-малко вероятно е да умрат преждевременно хора, които се придържат към средиземноморската диета, която се характеризира с консумация на фибри в плодове, зеленчуци и ядки, както и на ненаситени мастни киселини, съдържащи се в зехтина.

В списъка на страните с най-ниска смъртност, дължаща се на храненето, начело са Израел, Франция и Испания. В Узбекистан, където основната храна са хлябът и макароните, смъртността е най-висока - 891 на сто хиляди души.

Смята се, че около 7 милиона души годишно умират от тютюнопушене. Високата смъртност от недохранване се обяснява с факта, че има повече хора в света, които се хранят нездравословно, отколкото са пушачите

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини