От х:

Днес в x:

Екопрогрес ще полива градинките с електромобил

    Общинското предприятие „Екопрогрес“ ще бъде скоро екомобилно, защото ще има на разположение електромобил.

    Доставката на електрическото превозно средство предстои. Вече е избрана чрез обществена поръчка фирмата, която ще я направи. Електромобилът, който е произведен в Европейския съюз, е от категория L7e и ще бъде купен от „Ауто лог грийн ленд“ ООД, със седалище в Букурещ. Дружеството е спечелило поръчката с по-ниската ценова оферта-49570 лв., която е дало в сравнения с другия участник -“Крейн“ ООД, заложил да изпълни заданието за 54 хиляди лева.

    Електромобилът ще се ползва основно за поливане на градинките и парковете и за събирането на листата от тях. Той представлява всъщност малко камионче с платформа за товари до 900 кг., на която ще може да се слага водоноска, има възможност да се поставят и канати, когато се събират листа, например.

    Събраната листна маса ще се компостира в сметището в Гарваново, а получения тор ще се използва за обработват на градинските площи.

    Екокамиончето е с пробег от 80 километра на зареждане. Предпочетено е освен заради ниския разход за зареждане, и заради това, че е безшумно и е много подходящо за работа в централната градска част.

    Част от парите за него-20 хил.лв. са осигурени по линия на Националния доверителен екофонд. Останалата част от общата сума е от отчисленията за депониране на отпадък от депото, които се правят към РОСВ в полза на община Хасково. Тези пари могат да се използват само за определени дейности, като тази екоинициативата на общината, коментираха от администрацията.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ee
      eeeee
      10 -2
      15:44, 5 апр 2019

      най накрая

    • 2
      Кв
      кво?
      8 -8
      15:48, 5 апр 2019
      Голям праз , поредната глупост на тоя кмет
    • 3
      Ст
      Странджа
      2 0
      22:02, 5 апр 2019
      Новината има две страни: положителната е че докато си играят децата, няма да ги окадява предишното пръдливо камионче, а отрицателната е че новото, също като старото ще разбива плочките в парка и ще тъпче зелените площи, с една дума пари хвърлени на вятъра!
    • 4
      Ке
      Кенанския Маймун
      0 0
      05:13, 6 апр 2019
      А тока за Еко-чудото ще се прави от Въглища - кюмюр :))
      Бахти Еко-ефективността , кога кпд на кюмюра е 50-60% :))
    Последни новини