От х:

Днес в x:

След ремонт Дом "Марина" приема и възрастни, монтираха подемник

    Дневният център "Марина" вече ще приема и възрастни хора, навършили 35-годишна възраст. Това стана възможно след извършения ремонт в сградата, в която вече са обособени две крила.

    В северната част на сграда е извършен ремонт и реконструкция като в нея ще пребиват възрастните. Тя разполага с дневна стая, спално помещение с легла и тоалетна, пригодена за достъп за инвалидни колички. В крилото ще могат да пребивават 20 души, като 12 от тях ще са на целодневна грижа, а за останалите 8 ще се полагат почасови услуги, каза директорът на дома Таня Ганева.

    Днес тя и кметът на община Хасково Добри Беливанов прерязаха лентата на сградата, обновена с 60 000 лева от бюджета на кметството.

    Таня Ганева припомни, че доскоро Дом "Марина" предоставяше грижи за деца и младежи с увреждания, но след навършване на 35-годишна възраст бяха изписвани. Така те бяха принудени да посещават подобен социален дом в Димитровград. Чрез преустройството в Хасково обаче тази необходимост отпадна, тъй като са създадени условия за възрастните хора с увреждания, поясни Ганева.

    Южната част на Дом "Марина" остава за обгрижване на деца и младежи с увреждания. В момента в него са записани 42 деца като капацитетът е 62. В това крило на сградата е монтиран подемник за инвалидни колички. Чрез него обитателите ще могат да се качват и до втория етаж. Днес една от обитателките ползва устройството и за първи път се качи до горния етаж.

    На откриването на обновената сграда присъстваха общинските съветници Гергана Бояджиева и Йозджан Мехмед, които са представители на Постоянната комисия по здравеопазване, екология и социални дейности.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини