От х:

Днес в x:

Школа по астрономия с ученици от 7 града в България се провежда в Кърджали

Школа по астрономия с 16 участници от Кърджали, Крумовград, Плевен, Русе, Силистра, Казанлък и Велико Търново се провежда от днес до края на пролетната ваканция в Астрономическата обсерватория „Славей Златев” в Кърджали. Тя е организирана от гл. асистент Алексндър Кортенков от Института по астрономия на БАН. Провежда се за шеста поредна година в различни градове на България, а целта е учениците да получат допълнителна подготовка за участието си в националните кръгове на астрономическите олимпиади, каза гл. ас. Кортенков. И допълни, че идеята е да бъдат подготвени ученици от градове, които са с малки астрономически школи или без такива. Тази година те са селектирани от класиралите се на третия кръг на олимпиади по астрономия.

 „Хора които са завършили тази школа са следвали в много престижни университети и в момента имаме кадри, които са в момента в Оксфорд, в няколко други английски, американски и немски университети”, каза гл. асистент Кортенков.  И допълни, че знанията, които придобиват учениците по време на школата, са ориентирани и към бъдещата тяхна реализация.

Избрахме тази година школата да бъде в Кърджали не защото това е най-удобното географско място  за това, а защото кърджалийската обсерватория ни дава прекрасни възможности да го организираме тук, където има доста добра база, коментира гл. ас. Кортенков. Освен това голяма помощ като логистика и като участие в лекциите пред учениците са му оказали  директора на Астрономическата обсерватория Агоп Узунбохусян и астрономите Бончо Бончев и Стефан Иванов от физическия факултет на Софийския университет „Климент Охридски”.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини