От х:

Днес в x:

Зеленски води на президентските избори в Украйна

Актьорът комик Володимир Зеленски е получил най-много гласове на първия тур на президентските избори в Украйна вчера, но ще се изправи на балотаж срещу президента Петро Порошенко. Това показват данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) при обработени 60,28 процента от протоколите, съобщи ТАСС. Зеленски получава 30,36 процента от гласовете, Порошенко - 16,40 на сто, а бившата министър-председателка Юлия Тимошенко, лидер на партията "Баткившчина" - 13,08 процента.

Според успоредно преброяване на "Баткившчина" Тимошенко се класира на второ място на първия тур с 16,1 на сто срещу 15,2 на сто от гласовете за Порошенко, докато Зеленски получава 28,1 процента, заяви говорител на щаба на бившата министър-председателка. Той обвини ЦИК, че нагласява резултите в полза на президента.

Привържениците на Зеленски виждат в него ново лице на фона на застиналия политически пейзаж, но някои го обвиняват, че е марионетка на олигарха Игор Коломойски - враг на Порошенко. Актьорът отрича.

Зеленски отхвърли предположенията, че за да си осигури победа на втория тур, може да обедини силите си с Тимошенко, предаде Асошиейтед прес.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини