От х:

Днес в x:

20 °C

Живеем в „галактическия зоопарк“ на извънземните?

Вероятно все още не сме намерили доказателства за извънземен живот, но това не означава, че той не ни е намерил.

Това предполагат група учени, които се събраха тази седмица в Париж, за да обсъдят защо, въпреки десетилетия търсене и високата вероятност да съществува живот извън нашата планета, все още не можем да осъществим контакт.

Едно от вероятните обяснения, макар и нестандартно, бе изнесено от изследователи на международната среща METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence). Те предполагат, че извънземните ни държат в нещо като „галактически зоопарк“, просто да ни наблюдават, без да се разкриват, за да предотвратят културния шок на земните жители.

Еднодневният семинар, събрал учени от всякакви дисциплини в научния музеен център Cité des Sciences et de l’Industriem, се организира от METI и се провежда всяка година в Париж, съобщава Forbes.

И всяка година се обсъжда един въпрос от 1950 г., сега известен като парадоксът на Ферми: "Къде са всички?"

Сега някои изследователи предполагат, че извънземните са били там през цялото време, без ние да знаем.

"Изглежда вероятно извънземните да ни налагат "галактическа карантина", защото осъзнават, че би било разрушително за нашата култура да научим за тях", заяви съпредседателят Жан-Пиер Роспарс (Jean-Pierre Rospars), почетен директор по изследванията в Националния институт по агрономия. 

„Когнитивната еволюция на Земята показва случайни характеристики, но същевременно следва предсказуеми пътища".

„Можем да очакваме повтарящата се, независима поява на интелигентни видове във Вселената и  да видим повече или по-малко подобни форми на интелигентност навсякъде при благоприятни условия".

„Няма причина да смятаме, че хората са достигнали възможно най-високото когнитивно ниво. По-високи нива могат да се развият на Земята в бъдеще и вече да са достигнати другаде".

За да прекъснем мълчанието, може да се наложи да бъдем по-директни в нашия подход, казват изследователите.

Дъглас Вакоч (Douglas Vakoch), президент на METI, оприличава ситуацията на зебра в зоологическа градина, която внезапно се обръща да ви погледне в очите и изчатква прости числа с копита.

Такова крайно и неочаквано поведение със сигурност би предизвикало реакция от наблюдателя.

„Може би извънземните наблюдават хората на Земята, както ние наблюдаваме животни в зоологическата градина”, коментира Вакоч, предава Forbes. „Как можем да накараме галактическите пазачи да се разкрият?”

За хората, използващи научния метод, тaкава подсказка би могла да бъде изпращането на радиосигнал към близки звезди.

Това бе направено многократно в началото на 70-те години, когато учените за първи път преднамерено излъчваха съобщения в космоса с радиотелескопа Аресибо в Пуерто Рико. Но, изглежда, че ще трябва да продължим с опитите.

Парадоксът на Ферми

Ядреният физик Енрико Ферми е известен с това, че обича да поставя въпроси, които предизвикват размисъл. През 1950 г. в Националната лаборатория в Лос Аламос, след обсъждане на НЛО по време на обяд, Ферми пита: "Къде са всички?"

Той изчислява, че в галактиката има около 300 милиарда звезди, много от тях милиарди години по-стари от Слънцето, а голям процент от тях вероятно ще имат потенциално обитаеми планети. Дори ако се е развил интелигентен живот на много малък процент от тези планети, тогава в галактиката трябва да има няколко интелигентни цивилизации. В зависимост от предположенията се очаква да са от десетки до десетки хиляди цивилизации.

За една цивилизация, владееща технологиите за космически пътешествия, ще са нужни между 5 и 50 милиона години, за да колонизира галактиката Млечен път. Тъй като това трябва да се е случило няколко пъти в историята на нашата галактика, човек би трябвало да се запита къде са доказателствата за тези цивилизации? Това несъответствие между очакването, че трябва да има доказателства за чужди цивилизации или посещения, и презумпцията, че не са наблюдавани посещения, се нарича "Парадокс на Ферми".

Карл Сейгън обобщава ситуацията, като казва, че "извънредните твърдения изискват извънредни доказателства". Проблемът е, че няма нито една добре документирана среща с НЛО, която да се квалифицира като доказателство. 


Източник: nauka.offnewsКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 16.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини