От х:

Днес в x:

Прогнозират до 75 000 барела дневен добив от блока "Хан Кубрат"

Шансът за откриване на петрол и природен газ в "Блок 1-14 Хан Кубрат" е 1 към 5.
Прогнозният потенциал за добив е 75 000 барела дневно. 

Това стана ясно по време на пресконференция на британската компания Shell в София. Цифрите са базирани на исторически данни от подобни проекти по света.

Заедно с австралийската Woodside и испанската Repsol, Shell започват проучвателен сондаж на блока, който се намира на около 117 км от Бургас. Началото е на 1 април тази година. 

Проучвателният сондаж ще продължи три месеца. А дали и колко залежи се намират там, ще стане ясно в период до най-много една година след края на процедурата, обясни Александър Кейкс, ръководител на проучвателните дейности за Shell в България.

В процеса ще участват 250 души, като "голяма част от тях" са български специалисти.

Сондажните операции ще се извършват на дълбочина от 1 500 метра и 2 500 метра под морското дъно.

Кейс посочи още, че инвестицията на компанията ще бъде в размер на между $50 милиона и $150 милиона, а подготовката е продължила цели 18 месеца. След анализ на резултатите, компанията ще трябва да реши дали има достатъчно петрол, за да оправдае по-нататъшна инвестиция в разработката му.

Ако той е успешен, компанията ще направи оценка колко въглеводороди има, след което ще последват нови сондажи, които са оценъчни. Ако и те потвърдят, че има достатъчно залежи, които са над търговския праг, поставен от Shell, британската компания ще трябва да вземе инвестиционно решение за разработка.

От компанията не отхвърлиха възможността за втори сондаж на друга локация, ако този се окаже неуспешен. Подобно решение обаче все още не е взето.

При подобни кладенци по света, капацитетът обикновено е в размер на около 75 000 барела дневно, заяви още Александър Кейкс.

До изваждането на първите барели обаче ще мине доста време - между 6 и 10 години от откритиването.

Блoĸът "Хан Кубрат" ce пpocтиpa нa плoщ oт 6 893 ĸв. ĸм и се намира в южната част на българскaтa Чepнoмopcĸa aĸвaтopия.

Преди 2017 г. той носеше името "Силистар".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ни
    Николай
    0 0
    06:04, 12 апр 2019
    Взимайте си чантите и патеките ,мръсен монопол
Последни новини