От х:

Днес в x:

Тракийци засадиха ела до паметника на капитан Петко в Денят на Тракия

Изображение 1 от 2

    Тракийското дружество “Георги Сапунаров“ в Хасково отбелязва днес Денят на Тракия с няколко инициативи. Първата от тях е засаждането на дърво.

    По обяд няколко от членовете на организацията, начело с председателя й Кирил Сарджев, участваха във вкореняването на ела. По препоръка на експерта Лозанка Айгърова този иглолистен вид е избран заради мястото, на което тракийци са решили да го посадят-зелената площ до паметника на капитан Петко войвода. Новото дърво вече е част от ансамбъла ели там.

    Довечера честването на Денят на Тракия продължава. В 17.30 часа пред паметника на незнайния войн на площад „Свобода“ тракийци ще поднесат цветя. След това е началото на голям концерт на открито. За отбелязването се очакват в Хасково да пристигнат генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев и заместничката му Радослава Кафеджиева.

    Денят на Тракия 26 март е приет за един от дните в българския културно-исторически календар. На този ден се чества подвига на българските воини, паднали край Одрин и из тракийските полета и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци.

    На този ден през 1913 г. е превзета Одринската крепост от силите на Българската армия през Балканската война. Победата донася свободата на тракийските българи.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ко
      Колю
      2 -1
      16:04, 26 мар 2019
      Добре , че сте пояснили , че става въпрос за спасените тракийци(българи) от Беломорска Тракия , за да не става объркване . Всички тракийци(познати като българи в днешни дни ) са били иправени пред гнет и геноцид не само в Беломорска Тракия , но и в област Македония , Сърбия и Добруджа , като хиляди така и не успяват да бъдат спасени от вражеските ръце на чуждопоклонническите ни съседи . ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ И ДРЕВНИЯТ Ѝ НАРОД ПОЗНАТ ПОД 2 ОБЩИ ИМЕНА - ТРАКИЙЦИ И БЪЛГАРИ .
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      2 0
      23:49, 26 мар 2019
      Гяурите даже календара си сменихте за да угодите на господарите си !
      ....
      Априлското въстание защо е Априлско , като го празнувате през Май ? Одрин пада на 13 Март 1913 година !
    • 3
      Ам
      Ами сега
      0 0
      22:06, 12 юни 2019
      Сме роби на Богатите боклуци.
    Последни новини