От х:

Днес в x:

ЕП гласува дали пакет "Мобилност" да бъде допуснат до дебати

Очаква се Европейският парламент в Страсбург да гласува днес дали спорният пакет "Мобилност", по-известен като пакета "Макрон", да бъде допуснат до дебати и вот в пленарната зала.

Българските евродепутати от всички политически партии отново ще действат заедно, за да не се случи това, заяви пред "Хоризонт" Илхан Кючюк от Алианса на либералите и демократите за Европа:
„Ние ще направим всичко възможно да не попадне в дневния ред, защото многократно сме изразявали позицията, че настоящият парламент не е в състояние да произведе балансирано решение по този много сложен проблем“.

Шансовете обаче това да стане не са големи, признава колегата му от Европейската народна партия Андрей Новаков:

„Ако се опрем на математиката - шансовете не са високи с оглед на това, че евродепутатите, които подкрепят този пакет са повече от нас. Поне от държавите, от които идват. Въпреки това на няколко пъти се е случвало да успяваме да обърнем гласуването“.

В случай, че пакетът бъде допуснат до гласуване, в сряда, когато той ще бъде дебатиран в пленарна зала, ще има протест на български превозвачи пред Европарламента в Страсбург.

“Категорично не е важно, защото една политическа партия, било то и най-голямата няма как да внесе предложение и да получи консенсус от останалите политически сили  и резултатът от всичко това да бъде вкарван в дневния ред на Европейския парламент. Всички знаехме, че предстоящата седмица в Страсбург ще има такова предложение, което ще събере съответната подкрепа, за да бъде част от дневния ред“, каза Илхан Кючюк от Алианса на либералите и демократите.

“Това не е гласуване по политически пристрастия, а по-скоро е гласуване по национални държави. В Групата на Алианса на либералите и демократите членуват основно държави от западна и централна Европа поради това нашата позиция е по-слабо изразена“, каза още той.

Разделението в Европейския парламент е сериозно признава евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков:

“Знам, че общо поправките по досието са над 1000 почти 1200, което означава, че има още един признак, по който парламентът е разделен. Това означава, че има два пъти повече поправки, отколкото евродепутати“.

Какви поправки предлагат нашите евродепутати за българските превозвачи обясни още Андрей Новаков:

“Те отразяват позицията на нашите превозвачи  и техните искания, които са – да може да се ползва кабината за почивка, да могат да имат колкото се повече време и курсове, вътре в Европа, без да се налага да се занимават с национално законодателство. Да не се връща камионът, да не се връща водачът, а въобще да се осигури достъп до единния пазар на Съюза“. 

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини