От х:

Днес в x:

Бъдещите пенсионери ще избират формулата до 2023 г.

До 2023 г. бъдещите пенсионери ще могат да избират дали да се пенсионират по новата или старата методика. Това ще бъде 4-годишен преходен период, за да няма ощетени при отпускането на пенсиите, стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков.
Още по темата

На тези, с отпуснати пенсии от 1 януари 2019 г. по новата формула, пък ще се даде 6-месечен срок да изберат по коя методика искат да им се изчисли пенсията.

"Правим разчети със съдействието на НОИ и подготовка на конкретни текстове за изменение в Кодекса. Промяната ще даде възможност на хората при заявление за пенсиониране да поискат пенсията им да бъде изчислена и по старата методика, която действаше до края на 2018 г.", каза Бисер Петков.

Министърът подчерта, че тези промени касаят само бъдещите пенсионери и настоя, че никой няма да бъде ощетен.

"Никой няма да бъде ощетен. Ако бъде подкрепена тази поправка, всички бъдещи пенсионери ще бъдат благоприятно засегнати от тази нова формула, а друга част ще са неутрални - т.е. ще се пенсионират по досегашния ред", заключи Петков.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Jo
    John
    0 -1
    16:08, 22 мар 2019
    2023г. - бойко ке пукне!
  • 2
    Ми
    Мина
    0 0
    19:47, 22 мар 2019
    Юруш на пенсиите. На тези хора май им липсват опашките и блъскането от времето на соца и затова продължават да се редят пред пощата.
Последни новини