От х:

Днес в x:

25 °C

Съществува повече от една реалност - поне в квантовия свят

Две различни реалности могат да съществуват едновременно, поне в квантовия свят, твърди новопродедено изследване.

Учените провели тестове, за да демонстрират въпрос от теоретичната физика, поставен като обикновен мисловен експеримент преди десетилетия.

Според концепцията двама въобръжаеми учени могат да бъдат прави, независимо че достигат до две напълно различни заключения.

Демонстрирането на това явление на практика поставя под съмнение фундаментални физични закони и подсказва, че такова нещо като обективна реалност не съществува.

Учените провели експеримента “Приятелят на Уигнър”, кръстен на нобеловия лауреат Юджин Уигнър, който пръв споменал за него през 1961. Експериментът се базира на идеята, че един фотон би могъл да съществува в две различни състояния.

Според законите на квантовата механика, тази суперпозиция означава, че поляризацията на фотона – или оста около която се върти – е едновременно вертикална и хоризонтална.

Друг учен, обаче, който също измервал фотоните открил, че полязирацията им е или само вертикална, или само хоризонтална.

Въпреки противоречащите си резултати, и двама учени са прави.

Учените от новото изследване успели до повторят експеримента, използвайки истински фотони и оборудване, олицетворяващи Уигнър и приятеля му.

Така потвърдили, че двете реалности описани от Уигнър са истина.

Макар експериментът и резултатите от него да изглеждат много далеч от ежедневния живот, те повдигат важни въпроси пред физиците, относно характера на реалността.

“Научните методи разчитат на факти, придобити в резултат на многократни измервания и приети единодушно и независимо от хората, достигнали до тях”, казват авторите на доклада.

Ролята на квантовата механика е да опише света в толкова дребни мащаби, при които конвенционалните физични закони вече не важат. Ако измерванията в тази област не могат да се смятат за абсолютни, това би могло да промени начина, по който оперира дисциплината.

Източник: independent.co.uk
 

 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 19.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини