От х:

Днес в x:

Повече от 1100 танцьори от цялата страна идват в Хасково на Хайдушката софра

Повече от 1100 изпълнители на народни танци от 45 любителски колектива ще се съберат в Хасково на 23 март. Те се включват в Шестото издание на „Хайдушка софра“. Фестивалът е част от Културния календар на Хасково за трета поредна година. Той превръща града в сцена на традициите. „Целта е да се запази българският фолклор в чистия му вид, защото, ако една изворна вода не е чиста, тя губи магическите си свойства“, каза при представянето на събитието днес главният му организатор Мишо Кадиев, който е ръководител на танцовия състав “Фъртуните на Мишо“. Фолклорният фестивал се провежда със съдействието на Община Хасково.

Откриването му е 9 часа с дефиле от площад "Свобода". Концертната част започва в 9.30 ч. в спортна зала "Дружба". Фестивалът не е с конкурсен характер. Участниците ще се представят с по две хора.

В Хасково ще гостува и оркестър от зурни и тъпани от Разлог.

В 12 часа е началото на концерта на специалните гости на фестивала – Представителния танцов състав на Националното училище за фолклорни изкуства“ Филип Кутев“ в Котел.

В рамките на фестивала ще има и занаятчийски базар, средствата от който ще бъдат дарени за рехабилитацията след тежко лечение на момче от Хасково.

Фестивалът завършва по традиция с чевермета на пищна софра.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ma
    marin stoev
    14 -5
    15:00, 22 мар 2019
    Няма жури, няма конкурсен характер, няма състезание! Но има такси, има кич в облеклото на почти всички самодейци, има голяма софра и най-важното - има голяма сметка в полза на Мишо Кадиев и др. Тогава, каква е истината за чист фолклор, като го няма! И за какво плаща общината!!!!!!
    • Въ
      Вълкова
      3 -3
      16:47, 22 мар 2019
      Г-н marin stoev, община Хасково поема някои от разходите за този красив фестивал. В резултат: всички хотели в град Хасково, община Минерални бани и гр. Димитровград са пълни - печели бизнесът. Три от най-големите ресторанта са пълни - печели отново бизнесът. Заведенията и магазините също ще усетят посещението от над 1000 човека от цяла България - отново печели бизнесът. А Вие, г-н stoev, явно сте от губещите. Стойте си у дома на топло и се замоизяждайте.
  • 2
    Ви
    виждам те семка от любимец
    3 0
    06:39, 23 мар 2019
    Има достатъчно глудници кучета за всички!! Да заповяда живата плът! Озвочителната уредба на площада е толкова издухана, че не можеш да чуеш нормален глас през микрофона,камо ли чиста музика. Болят те ушите цяла седмица след това! Имайки предвид , че в държавата ни всичко е през пръсти и за впечатление е разбираемо лошото качество на звука!
  • 3
    Да
    Дарето
    2 -1
    09:11, 23 мар 2019
    Никой,никого не задължава да участва,гледа или посещава фестивала.
  • 4
    Кл
    клошар
    1 0
    14:56, 25 мар 2019
    мноооого сте смешни бе фъртуни,абе стига вече с тази фалшива слава за чужда сметка.дърти маймуни,връшниците ви са по-големи от танцовите изяви
Последни новини