От х:

Днес в x:

Гигант на плажа в Австралия

Когато група австралийци забелязали гиганта на плажа, отначло си помислили, че това е парче дърво. После обаче осъзнали, че това е тялото на огромна костна риба.

Така те се изправиха лице в лице с мощната океанска риба, известна на учените като Мола мола. Тези риби могат да достигнат дължина до 3,3 метра и да тежат до 2,2 тона, според National Geographic.

Стивън Джоунс изпратил снимка на мъртвата риба на гаджето си и и разказал, "че е изключително тежка и кожата ѝ е твърда и жилава като на носорог".Джоунс е супервайзор на екипаж за риболов, който достигнал тази част от плажа заради работата си..

"Винаги получавам снимки на това, което намират, но това са предимно акули и тюлени", казва приятелката му. "В събота вечер [16 март] ми изпратиха рибата и мислех, че е фалшива. Нямах представа какво е това."

Опахите (мола мола или риба луна) са сред най-големите известни костни риби в света. Рядко се срещат в този край на Южна Австралия, в устието на река Мъри, най-дългата река в Австралия. Но рибата M. mola има широк диапазон, знае се, че живеят по целия свят, най-вече в умерени и тропически води.

В допълнение към впечатляващите им размери, опахите са разпознаваеми по кръглите им, широко отворени очи, заради които изглеждат непрекъснато стреснати. Високите им перки често се бъркат с тези на акулите, когато те се покажат на повърхността на водата в Кейптаун, Южна Африка. Освен това им липсва истинска опашка, съобщиха изследователите през 2008 г. в списание PLOS One.

Макар и огромни, тези риби не представляват опасност за хората. Хранят се с мекотели, медузи и зоопланктон.

Екипажът на риболовния кораб се снимал с рибата луна и по-късно публикували снимките в iNaturalist, сайт за разпознаване, който учените използват, за да идентифицират видове. Консенсусът бил, че рибата е опаха.

Екипажът нямал време да се занимава с тялото на умрялото животно, защото те работели. Освен това, този участък от плажа е достъпен само с лодка, мястото е с малък трафик, което се посещава главно само от риболовци и няма покритие на мобилните телефони. Така че, екипът не можел да се обади на никого, за да прибере рибата, преди тя да бъде отнесена в морето.

Като се има предвид, че няма никакви видими признаци на увреждане на рибата, "има предположение, че е умряла или от естествени причини, или е изяла твърде много пластмаса, или от паразити", според учените, които  консултирали екипа за рибата.

Нов вид опаха, открит от учените през 2017 г., влезе в новините преди няколко седмици, когато Mola tecta бе изхвърлен на брега близо до Санта Барбара, Калифорния, на хиляди мили от родината си в южното полукълбо.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини