От х:

Днес в x:

8 °C

Откриха ген, чрез който стресът предизвиква преждевеременно стареене

Учени от Бостънския университет в САЩ идентифицираха механизъм, чрез който стреса допринася за ускореното стареене. Ключова роля в него играе генът Klotho, съобщават изследователите в MedicalXpress.

В проучването са участвали 309 американски ветерани, повечето от които страдат от посттравматично стресово разстройство (ПТСР), възникнало при военните действия в Ирак и Афганистан. От всички били взети кръвни проби за генетичен анализ, доброволците също преминали изследване на структурата и функциите на мозъка с магнитен резонанс.

Оказало се, че тези, които имат специфични мутации в гена Klotho и най-тежки симптоми на ПТСР, показвали и най-силните признаци на ускорено клетъчно стареене.

Според учените, резултатите помагат да се разбере физиологията на преждевременното износване на клетките и правят протеините, кодирани от гена Klotho, потенциална мишена за лекарства, предназначени за борба със стареенето и свързаните с него заболявания, метаболитната дисфункция и разстройствата на нервната система.

Знае се, че намаляването на активността на протеина Klotho е свързано със стареенето. Повишената му експресия (процесът, при който унаследяема информация от един ген се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК) в клетките на експерименталните мишки увеличава живота на гризачите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини