От х:

Днес в x:

Учат гърците как да купуват наши винетки, 23 000 го направиха

Гърци са закупили 23 496 електронни винетки за 662 684 лв. до 17 март т.г., за да пътуват по българските пътища.  Близо 20 000 от тях са за леки коли, останалите са за тирове. Продажбите нареждат Гърция на четвърто място сред чуждестранните шофьори след Турция, Румъния и Северна Македония.

Това стана ясно по време на срещата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова с министъра на инфраструктурата, транспорта и мрежите на Гърция Христос Спирдзис. Двамата разговаряха в Атина, където Аврамова участва в Четвъртата министерска среща на Комитета по политиката за регионално развитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Министър Аврамова запозна колегата си с въведената от 1 януари 2019 г. в България електронна винетка и с предстоящото въвеждане на тол за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона от 16 август т.г.

За чужденците най-бързият и удобен начин за плащане на електронните винетки е през интернет. Само след няколко минути те са вече активни и може спокойно да се пътува по платената пътна мрежа в България. 

Петя Аврамова запозна министър Спирдзис за каналите за продажба на е-винетки, сред които са интернет страниците www.bgtoll.bg, www.vinetki.bg, www.А1.bg, чрез безплатно мобилно приложение BGTOLL, както и в бензиностанции, на терминалите за самотаксуване по ГКПП и др.
Системата за покупка на е-винетка не позволява директно въвеждане на символи от гръцката азбука. Поради тази причина е изработена таблица за съответствие, чрез която гръцките граждани, имащи регистрационен номер със символи от тяхната азбука, е необходимо при покупка да въвеждат съответстващите символи.

Гръцкото министерство на инфраструктурата, транспорта и мрежите ще разпространи тази информация за улеснение на гръцките шофьори, които пътуват през България.

trafficnews.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини