От х:

Днес в x:

Стрелецът от Крайстчърч е имал контакти с българи, убеден е бивш контраразузнавач

Стрелецът от Крайстчърч Брендън Тарант със сигурност е имал контакти с българи, докато е бил в страната ни. Това заяви в интервю за Дарик писателят и бивш контраразузнавач Павлин Павлов, според когото австралиецът е трябвало да привлече вниманието на нашите служби. 

„Заслужава внимание фактът, че такъв човек е минал през нашата страна, но не е оставил следи в оперативните служби. Всичко, което ни беше разказано за престоя му тук, щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Това бяха извадки от масивите на мобилните оператори, които показват местоположението му.

Този човек с никого ли не е говорил в тази страна, с никого ли не е пил една ракия. Убеден съм, че не е бил сам в България. Сто на сто е имал ориентация на кого може да разчита и кой да му помогне. Не може да мине през България като през стерилно чиста среда – да не остави мирис, пот, присъствие, приказки, образ. Това не може да е истина, ако твърдим, че имаме някакви оперативни служби”.

Българите, с които Тарант е контактувал, трябва да бъдат установени и поставени под наблюдение. Те могат да се радикализират или да са поели ангажимент да съдействат на други подобни хора, смята Павлов. Според него всички служби и институции трябва да бъдат включени в защита на националната сигурност.

„С умиление си спомням как бяха изградени нашите системи за наблюдение. Нонсенс е да мислиш, че милиони туристи могат да бъдат следени или подслушвани. При милионен туристически поток в България са откривани терористи и агенти на други служби.

Едва ли разпоредителката на Плевенската панорама (посетена от Тарант в България – б. ред.) е била инструктирана, че обектът може да е цел за нападение от мюсюлмански радикализирани елементи или пък да е средище за националистически прояви.

Едва ли някой й е препоръчал, ако тя има гражданско чувство по въпроса, да съобщи където трябва в случай, че нещо й направи впечатление – че някой се интересува детайлно колко хора са били убити, как са измъчвани, как са ги клали, с какви оръжия са ги избивали. За опитна разпоредителка е лесно може да прецени дали туристът целенасочено е там, дали има прекомерен интерес”.  

Според бившия контраразузнавач, най-трудни за откриване са „саморадикализиращите се блуждаещи електрони” като Тарант. 

„Много е важно да има функционираща система за прихващането им. Иначе няма смисъл да ги има тези специални служби. Смешно е да се твърди, че нито една служба не може да улови намеренията им - как се справят службите САЩ, Русия, Германия, Франция и Великобритания. Те улавят намеренията, които потенциалният атентатор по някакъв начин е подсказал или изразил с поведението си”. 

Примерът на Тарант може да бъде последван, тъй като в Европа има достатъчно антимюсюлмански настроения, добави още Павлин Павлов. 

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини