От х:

Днес в x:

Първият подводен ресторант в Европа се открива в Норвегия

Изображение 1 от 4

    Първият подводен ресторант в Европа отвори врати в Норвегия. Той се казва Under, което означава "чудо" на норвежки.

    Ресторантът се намира на южния край на Норвегия, като ресторантът, приличащ на голяма бетонна тръба, е частично потопен в Северно море. Той е проектиран от норвежката архитектурна фирма Snoehetta, която също така е създала Операта в Осло и Националния мемориален музей за 11 септември в Ню Йорк.

    При влизането усещането е като в сауна, тъй като горните части са покрити с дървени дъски. Следва преминаване по осемметрова стълба, която води до голяма трапезария около 40 гости. В трапезарията има гигантски прозорец към морето.

    Траедал Торсен, собственик на архитектурната компания, която стои зад проекта, заяви, че конструкцията може да се справи с много тежки метеорологични условия и е оформена по такъв начин, че да може да издържи това, което той нарича "вълната на века".

    Ресторантът е оформен така, че в стъклената стена има минимални отражения, които изпълват помещението с естествена светлина през деня, филтрирана от зеленикавия цвят на водата.

    Менюто включва 18 ястия от местни продукти и морски дарове, като цената е 3700 крони (430 долара) на човек, включително напитките.

    "Целта е 50 процента от гостите, които ядат в ресторанта, да прекарат нощта в хотела. Очакваме годишно около 12 хил. души да преминават през ресторанта", каза Гауте Убостад, един от двамата братя, които притежават ресторанта и хотела, който се намира наблизо.

    Първите гости ще могат да посетят ресторанта в началото на април.

    Към момента има само няколко подводни ресторанта по света, като те се намират главно в тропическите води край Малдивите в Индийския океан.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини