От х:

Днес в x:

10 °C

Ключът към спасяването на милиони новородени се съдържа в половин лъжичка кръв

Революционно изследване твърди, че ключът към спасението на милиони новородени се съдържа в половин лъжичка кръв.

Изследване разкри драстични промени в имунната система на новородени, за които учените смятат, че биха могли да трансформират разбирането ни за бебешките заболявания.

Проучването демонстрира промени в развитието на клетките, отговорни за борбата с инфекциите.

Учените взели кръвни проби от бебета в медицински център в Гана, малко след раждането им и отново на 1, 3 и 7 дни. . Те открили хиляди промени в генната експресия и веществата, свързани с имунитета на бебетата през първата седмица от живота им. След това сравнили откритията си с кръвни проби от група бебета от Папуа Нова Гвинея, и заключили, че промените не са случайни, а са обвързани с възрастта на новородените.

Едно от най-големите предизвикателства пред събирането на данни за развитието на новородени е придобиването на достатъчно голяма кръвна проба от толкова малко бебе. Учените преодолели това ограничение, като прецизирали техниката си, така че да използва по-малки проби.

Изследователите се надяват откритията им да подобрят разработването на ваксини, насочени към новородените – най-уязвимата на смъртоносни инфекции част от населението, особено в развиващия се свят.

Първите няколко дни от живота са период на бързи биологични процеси, при който бебетата се адаптират към живота извън майчината утроба, в свят пълен с бактерии и вируси. Изненадващото е, че за тези промени се знае твърде малко на молекулярно ниво.

Изчисления на Световната здравна организация сочат, че 5.4 милиона деца по света на възраст под 5 години са починали през 2017, 2.5 милиона от тях през първия месец от живота си.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини