От х:

Днес в x:

12 °C

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента. Преглед на печата

Гаранция. 

"24 часа":

Половин милион брои Миню Стайков за свободата си, интимни тайни закриха делото му

Половин милион лева трябва да плати бизнесменът Миню Стайков, ако иска да излезе на свобода. Решението е на спецсъдия Мария Кавракова. Мотивира го с влошеното здравословно състояние на Стайков, който пристигна в съда с инвалидна количка.

Ако бъде потвърдена от втората инстанция гаранцията на Стайков ще бъде рекордна за съдебната практика. Засега най-високата определяна от прокуратурата, гаранция за свобода е 1 млн. лв., наложена на бизнесмена Богомил Манчев. Съдът обаче намали санкцията на половин милион. През 2012 г. 500 хил. лв. бе отредената гаранция и за бизнесмена Огнян Донев. След съдебен контрол тя остана 50 хил. лв.

Дело. 

"Монитор":

Трима с присъди за източване на железниците

Софийският градски съд постанови три осъдителни присъди по делото за измамна схема с фалшиви документи, с която е източвана Национална компания "Железопътна инфраструктура".

По делото присъди получиха и тримата обвиняеми - бившият директор на НКЖИ и бивш зам.-министър на транспорта Антон Гинев, бившият депутат от ДПС Илия Илиев и бившият директор на железопътна секция в град Русе Огнян Георгиев, съобщи БГНЕС.

Антон Гинев получи наказание "лишаване от свобода" при първоначален строг режим за срок от 11 месеца. Ефективна присъда бе постановена спрямо Огнян Георгиев, който бе осъден на 2 години и 6 месеца затвор при първоначален общ режим. 2-годишна условна присъда с 5 години изпитателен срок получи Илия Илиев.

Тримата ще трябва да заплатят разноските по делото, а от защитниците им бяха категорични, че ще обжалват присъдите пред апелативния съд.

Гаф. 

"Сега":

"Специфични сграда и атмосфера" обърнали спрея срещу полицаите 

Шефът на охранителната полиция в СДВР Борислав Муеров и началникът на специализираните сили Радослав Стойнев дадоха разяснения днес за комичната ситуация от уикенда, при която служители на МВР пострадаха от собствения си лютив спрей. Той бе използван при протест срещу властта на столичното ларго. От обясненията им стана ясно, че пръскането е осъществено от шофьор на полицейска кола. Протестиращи блъскали возилото, затиснали други демонстранти, шофьорът включил сирената, но след като страстите не се успокоили, прибягнал до спрея.

Конкретно за насълзените полицейски очи обясненията прозвучаха така: "Там самата обстановка и местоположението на сградата са доста променящи се - атмосферните условия с вятър... Течението."; "Когато е натиснал бутона на шпрея, е било нормално (течението - бел. авт.), но впоследствие веднага се обръща течението на вятъра. И се получава тази ситуация, че всички са пострадали от самия лютив спрей"; "Пораженията не са тежки - с измиване с вода. Леко дразнене на горните дихателни пътища и след известно време всичко се възстановява".

Нов орган. 

"Дума":

Румен Радев създава Стратегически съвет към президента

Президентът Румен Радев е издал указ за създаването на Стратегически съвет при държавния глава. Това ще е консултативен орган, работещ на обществени начала при президента на България и ще има за цел изготвянето на документи със стратегическо значение, позиции, становища, анализи, съобщиха от Администрацията на президента.

Председател на Стратегическия съвет при президента е началникът на кабинета на държавния глава, Иво Христов.

Заместник-председател на Съвета е Невин Фети, съветник на президента по правни въпроси.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини