От х:

Днес в x:

11 °C

Лабораторно отгледан мозък се свърза сам с миши гръбначен стълб

Отглеждането на най-сложно устроената структура във вселената в лабораторни условия може да изглежда като невъзможна задача, но това не пречи на учените да си пробват късмета.

След няколкогодишни усилия изследователи от Великобритания култивирали един от най-сложните до момента миниатюрни мозъци в епруветка, който демонстрирал необичайно поведение.

Сивото петно се състои от близо 2 милиона групирани неврона, наподобяващи мозъка на човешки фетус на възраст 12-13 седмици. На този етап, така нареченият мозъчен органоид не е достатъчно развит, за да мисли, усеща или да проявява съзнание, но това не го прави напълно инертен.

Когато бил поставен до части от гръбначен стълб и мускулна тъкан на мишка, безформеното петно от човешки мозъчни клетки разпростряло дълги, сондиращи пипала, за да проучи новите си съседи.

Учените наблюдавали как мини мозъкът спонтанно се свързал с близките гръбначен стълб и мускулна тъкан.

Движението не е единственото умение на мини мозъците. Те демонстрирали и способност да инициират мускулни движения, подобно на моторните неврони в мозъците ни.

Учените наблюдавали контролирани мускулни контракции. Нещо повече стимулирайки за кратко един от аксоните, екипът успял да предизвика силно и организирано мускулно свиване.

След период от 2-3 седмици, аксоните от органоида проникнали в мишия гръбначен стълб. Синапсите между лабораторно отгледаните аксони и невроните от мишия гръбначен стълб били ясно забележими.

Мозъчните органоиди са най-доброто средство, което ще ни позволи да разберем по-добре развитието на човешкия мозък и неврологичните заболявания, но култивирането им отвъд определен етап е истинско предизвикателство.

Днес повечето мозъчни органоиди се отглеждат от човешки стволови клетки, които спонтанно се групират в структури и слоеве, нужни за ранното мозъчно развитие.

Проблемът е, че веднъж след като структурата нарасне до определен размер, хранителните вещества и кислородът в средата се изчерпват.

Настоящото изследване е първото, което успява да премине тази бариера. Нарязвайки органоидите и поставяйки ги върху пореста мембарана, изследователите гарантирали, че мини мозъците ще използват едновременно въздуха отгоре и ще абсорбират хранителните вещества отдолу, запазвайки доброто си състояние в продължение на година.

Източник: sciencealert.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Кольо
    1 0
    15:17, 20 мар 2019
    Изроди- ще свързват човешки мозък с мишка!
Последни новини