От х:

Днес в x:

9 °C

Здравият и пъргав мозък обича да играе. Съвети на специалистите (видео)

Седмицата на мозъka (BAW) е глобалната кампания за повишаване на обществената осведоменост за напредъка и ползите от изследванията на мозъка.

Всеки март BAW обединява усилията на партньорските организации по света в честването на мозъка и включва хора от всички възрасти. Активността е ограничена единствено от въображението на организаторите - на различни места има дни на отворените врати в неврологичните лаборатории; изложби за мозъка; лекции по теми, свързани с мозъка; кампании в социалните медии; дисплеи в библиотеки и читалища, работни срещи в класната стая; и още. 

Седмицата, организирана от фондация DANA продължава от 11 до 17 март през 2019 г., но на места кампанията обхваща целия месец март, като напр. Нова Зеландия или в САЩ, където Американската асоциация за мозъчни увреждания (BIAA - национална организация, която представлява хора, обслужващи лица, семейства и професионалисти, които са засегнати от травматично увреждане на мозъка)  подпомага с информация, образование и подкрепа  5,3 милиона американци, които понастоящем живеят с травматични увреждания на мозъка и техните семейства.

Днес ви предлагаме начините да увеличите мощта на вашия мозък, представени от Хашем Ал-Гайли. 28-годишният  научен комуникатор и видео-продуцент от Йемен е завършил университета Якобс в Бремен. Той е най-известен със своите инфографики и видеоклипове за научни открития, които са събрали над 9 милиарда аудитория. В това също има поука за нашия мозък - когато е достатъчно буден, няма граници за него. А ето накратко как да го усилим:

1  Физическа активност. Да, ходене, тичане, каквото и да е раздвижване.

2. Учене. Ако спрете, части от мозъка започват да се топят, буквално. Обратно, ученето през целия живот може да увеличи силата на мозъка.

3. Музика. Тренира левия темпорален лоб, които отговаря за вербалната памет. Така че музикалните занимания я подобряват.

4. Специални мозъчни тренинги. Мнемоничният тренинг помага за кодиране и извикване на важна информация. Това е техника за запомняне на трудна информация чрез асоцииране с прости изображения. Друг метод за запомняне - акростилния метод, асоциира с букви и цифри трудно запомнящите се неща. Има и други техники за запомняне на непознати термини или думи на чужд език. Нашият мозък обича игрите на асоциации, пъзели, судоку и кръстословици. Остава ние да си го обичаме и да играем повече с него.

И когато мозъкът играе повече и има повече нови усещания и асоциации, мозъкът остава по-дълго здрав и пъргав.

5. Отделяйте време за срещи с приятели

6, Спестявайте си стреса, който може да бъде избегнат

7. Хранете се здравословно. Както всяка част от нашето тяло, мозъкът има нужда от въздух, вода и храна. Някои храни са по-добри за мозъка

8. Идентифицирайте и лекувайте здравословните проблеми.

И накрая - как всъщност да помогнем на мозъка с конкретни занимания?

Напуснете зоната си на комфорт
Ако искате да поддържате мозъка е здрав и гъвкав, давайте му да научава по нещо ново. Без значение колко интелектуално усилие изисква дейността, ако това е нещо, в което вече сте добри, то не е добро упражнение за мозъка. Заниманието трябва да бъде нещо непознато и извън зоната на комфорт. За да укрепите мозъка, трябва да продължите да учите и развивате нови умения.

Предизвиквайте себе си
Най-добрите дейности за стимулиране на мозъка, изискват пълна концентрация. Не е достатъчно, че в един момент сте открили, че дейността е предизвикателство. Тя трябва да бъде нещо, което изисква умствено усилие. Например, да се научите да свирите ново парче музика. Възпроизвеждането на трудна част, която вече сте запомнили, не е стимулираща.

Умение, което можеш да надграждаш
Потърсете дейности, които ви позволяват да започнете на лесно ниво и да работите по усъвършестването, докато уменията ви се подобряват, да продължите да разширявате способностите си. Когато започнем да се чустваме комфортно на трудно досега ниво, значи е време да се захванем със следващото ниво на изпълнение.

И да ви носи удоволствие
Наградите подкрепят учебния процес на мозъка. Колкото повече сте заинтересувани и ангажирани в заниманията, толкова по-вероятно да продължите да го правите и толкова по-големи ще са ползите. Така че избирайте дейности, които са също приятни и удовлетворяващи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини