От х:

Днес в x:

Бизнесът излиза на кандидатстудентските борси заедно с ВУЗ-овете

    Работодателите ще представят свободните позиции и търсенето на трудовия пазар по време на кандидатстудентските борси. Бизнесът ще участва в презентациите заедно в Висшите учебни заведения отдогодина. Това съобщи на откриването в Хасково на Националната кандидатстудентска борса на висшите училища в България доц. д-р Борислав Попов, който е член на управителния й съвет и регионален координатор за област Хасково.

    По време на 2-дневните презентации във фоайето на читалище "Заря" гостуват 20 български висши училища и 1 организация, свързана с образованието, които предоставят актуална информация, справочници и възможност за подаване на заявления за предварителни кандидатстудентски изпити.

    Много от абитуриентите, които дойдоха днес споделиха, че вече са ориентирани и знаят точно къде ще кандидатстват и как ще го направят. Някои от тях дори са изминали пътя и отдавна са вече приети студенти в чужбина, очакват само дипломите си от средното образование. Трети пък са студенти след добро класиране при участията си на национални състезания или олимпиади, все пак са дошли със съучениците си да разгледат възможностите на Борсата за обща култура.

    Според Кинка Чавдарова, която главен експерт в Учебен отдел на Техническия университет, възможността за прием във ВУЗ с оценка от олимпиада, например, е грешна постановка. Според нея, твърде ранното приемане на студентите е нож с две остриета. „В Техническия университет няма такава възможност. Има предварителни изпити, когато завършват средно. От друга страна обаче при при нас пък има прием с матура по български език, а това е нелогично, според мен. Но така е общоприето.“

    Експертът споделя, че има случаи, макар и не много, в които децата са отрано ориентирани в каква професия искат да се реализират, а в този смисъл и в каква насока ще продължат висшето си образование. В Учебен отдел се случва да търсят информация за университетските специалности десетокласници. „Интересното е, че те идват сами, без родителите си, което означава, че вече знаят какво искат“, споделя тя. И дава пример с обратен знак-за категорично попаднали под давлението на родителите си в университета студенти.

    „Като цяло, хората смятат, че инженерството е трудно за изучаване. Има кандидат-студенти, които идвайки да се интересуват от някои от специалностите питат учи ли се математика, което е доста интересно като въпрос. Така че понякога намесата на родителите е много грешна от гледна точка на манталитета на Балканите, когато децата имат една ориентировка в своите интереси, а родителите се опитват чрез тяхната реализация да сбъдват свои мечти.“, казва Кинка Чавдарова и споделя, че в началото на първи курс в университета правят курсове по математика, за да могат някои от студентите вече да добият необходимата база за средно образование, за да могат да продължат с висшата математиката.“ На този фон, за базови технически специалности, като машиностроенето, топлотехниката, топлоенергетиката, в които се търсят кадри на пазара на труда в момент, кандидатите са малко. Работа има, но материята е трудна и е необходимо да се положат много усилия в учебния  процес."

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ст
      Стораро
      1 0
      17:52, 18 мар 2019
      Мама влаши на първа линия 😂😂
    Последни новини