От х:

Днес в x:

12 °C

Ученици от Градина обсъждаха възпитателни мерки

По покана на ръководството на Районен съд – Първомай Мария Кьосева, секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, разговаря с учениците от VII клас на Основно училище „Христо Ботев“, село Градина. Темата беше „Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им“. Инициативата е в рамките на организираната съвместно от Министерство на образованието и науката и Висш съдебен съвет Образователна програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Някои от децата научиха, а други си припомниха кои лица са малолетни и кои – непълнолетни, както и кои носят наказателна отговорност. Предварително подготвена компютърна презентация онагледи разказа на лектора и отговори на въпросите що е противообществена проява, какво е възпитателна мярка и кой я налага, какъв е редът за образуване и разглеждане на възпитателно дело, кои от мерките, изброени в Закона, се налагат само на непълнолетни.

Учениците споделиха, че познават деца с наложени мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, че са били свидетели на противообществени прояви на свои връстници, че човек трябва да спазва правилата, за да живее в хармония с околните.

Беседата с учениците на Основно училище „Христо Ботев“ е шеста от поредицата планувани срещи, организирани от първоинстанционния съд в рамките на Образователната програма. Децата вече се запознаха с основните понятия в правото (що е право, на какви области се разделя; що е държава, кои са нейните елементи; какво представляват законовите и подзаконовите нормативни актове), с разделението на властите според Конституцията на Република България (що е законодателна, изпълнителна и съдебна власт, какви са характеристиката, функциите, управлението и структурата на съдебната власт; каква е структурата на съдилищата в Република България), с правата и отговорностите на гражданите според Конституцията на Република България и правата на децата според Закона за закрила на детето, както и с агресията в училище.

На 25.03.2019 година им предстои среща със съдия София Монева, и. ф. председател на Районен съд – Първомай, с която ще дискутират мерките за защита на правата на малолетните и непълнолетните като жертва на домашно насилие.

Инициативата ще приключи на 16 април 2019 година в обявения от Районен съд – Първомай Ден на отворените врати, когато участниците в Образователната програма ще затвърдят наученото чрез провеждане на викторина и симулативен съдебен процес в Съдебната палата.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини