От х:

Днес в x:

Моделът Цветанов: как да подадеш оставка и да останеш на власт

 „Прави добро, но започвай от себе си“, обичаше да казва един приятел, перифразирайки известната мантра за доброто. Приятелят го казваше на шега, разбира се. Доказателство за това е фактът, че не стана политик.

Веруюто на днешния български политик е „Ако се налага да правиш добро, започни от себе си“. Известната мантра на ГЕРБ за стабилност и повишаване на жизнения стандарт в България доказва, че те прилагат принципите си на практика. Във властта има стабилност, има и забележимо повишаване на жизнения стандарт, иначе казано – забогатяване. А доказателство за това са многобройните апартаменти на зам.-лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов. А стабилността всъщност означава, че дори да подадеш оставка, запазваш цялата си власт. Защото оставката на Цветан Цветанов като депутат и шеф на парламентарната група на ГЕРБ след скандала с евтините луксозни апартаменти на властта е просто примитивна маневра за изпускане на парата. Цветанов запазва цялата си власт и възможностите за влияние на всички нива. Както и възможността да си пазарува още евтини жилища.

Още след изборите през 2009 година, когато ГЕРБ влезе триумфално във властта, Цветанов пое контрола над местните структури на партията и на практика изхвърли почти всички активисти, лоялни към Борисов. Хасково е типичен пример за това. Ако някой си спомня кои бяха основателите на ГЕРБ на местно ниво, би трябвало да забележи, че повече от тях отдавна са не само извън ГЕРБ, но и извън политиката. Тези , които са останали, явно са лоялни към Цветанов.

Затова Борисов призна за „тежък удар на всички нива в ГЕРБ“. Той не можеше да се лиши от дясната си ръка Цветанов в навечерието на важни избори. А не можеше и да пренебрегне скандала, както първият път – с „шестте апартамента“. Защото този път разкритията идват не откъде да е, а от Свободна Европа. Медия, която се финансира директно от Държавния департамент на САЩ. Затова Борисов намекна в коментара си от Брюксел – „И следващия път като ходиш на молитвена закуска в Щатите, си спомни откъде ти дойде това“, посъветва той Цветанов.

Да, оттам идва. Няма как да „се снишим“, както съветваше „учителят в политиката“ на Борисов – Тодор Живков.

Не знам колко хора са повярвали, че с излизането на Цветанов от парламента проблемът е решен. Напротив. Проблемът си остава. А проблемът е там, че цялата икономическа и обществена система в България е организирана в полза на една върхушка, която в момента е на власт. И това не се отнася само за ГЕРБ.

Не е тайна, че Борисов отдавна не се занимава с партийни въпроси. От години машината на ГЕРБ се управлява от Цветанов. А ГЕРБ на практика контролира всички държавни органи, агенции и предприятия. По стара българска традиция партийните назначения са повсеместни и е истинска рядкост да срещнеш компетентен и независим човек на важен пост. Всички са навързани по вертикалата, на върха на която е ГЕРБ. Разбирай Цветанов. В държавата се случва това, което каже ГЕРБ, разбирай Цветанов. Редките намеси на Борисов, в случаи като калпавите промени в Изборния кодекс например, са изключение и само потвърждават правилото.

В такъв случай какво е значението на оставката на Цветанов от парламента? Никакво.

Чудовищните цени на недвижимите имоти в скъпите столични квартали – 3-4-5 хиляди евро за квадратен метър, удивиха много хора, пък и специалисти. 8-10 хиляди лева за квадрат застроена площ е сума, която не само е непостижима за българин със среден доход. Според мнозина толкова струват апартаменти във Виена или пък дори в скъпи райони на САЩ. Да не би българските фирми да строят сградите със златни тухли? По-скоро в тези невероятни цени са калкулирани рушветите, луксозните подаръци (като евтини апартаменти), многобройните разрешителни и бюрократични спънки пред всяко начинание. И почти зад всяко бюро стои поредната партийна креатура, която си иска парчето от баницата. И накрая себестойността на жилище в софийския „Изток“ набъбва до цената на апартамент в Манхатън.

Ето, това е моделът „Цветанов“, който между другото не се отнася само за строителството, а за всички сектори на бизнеса. Със сигурност този модел не го е измислил той, достатъчно е да се заслушате как говори, за да се убедите, че това е невъзможно. Но се възползва от схемата, която, съчетана с дисциплинираната кохорта на ГЕРБ, командвана от Цветанов, доведе до днешното тотално разминаване между власт и общество. Едните явно живеят в паралелен свят, в който жилищата са без пари, получаваш „услуги“ и „подкрепа“ за всичко. Ситуацията се илюстрира от вица за новоназначения митничар, на когото след първия месец служба казали да отиде да си получи заплатата. „Ама тук и заплати ли дават?“, попитал той удивено.

Във вихъра на скандала строителната компания „Артекс“ бе буквално демонизирана. Не съвсем справедливо, защото строителите просто работят в условията на модела „Цветанов“. И ако не спазват тези правила, просто няма да могат да построят и бунгало в гората.

И трябва да сме наясно, че днес този обществен модел е „Цветанов“, но утре може да е „Корнелия“. Имената ще се сменят моделът ще си остава. За да се промени нещо, са необходими нещо повече от избори. Затова ще взема назаем култовата фраза на Катон Стария, повтаряна при всяка негова реч в римския Сенат, а днес от публициста Иван Стамболов – „Освен това мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен“.

Тодор Кръшков     

  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (27)

  • 1
    Кр
    Кръшков
    14 -39
    08:34, 29 мар 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ди
      Династи
      20 -8
      11:45, 29 мар 2019
      Посочи от къде я е преписал...Или само хвърляш някви неща във въздуха.
    • Ха
      Ха така!
      18 -7
      13:15, 29 мар 2019
      Коментарът не е мой преписах го от страницата ви социалните мрежи. Но си струва да се провери!

      "И нито едно име от местната “кохорта”, както ги нарича авторът...
      А точно споменаването поименно на хасковскана кохорта на Цветанов би различило този текст от многобройните анализи и коментари на същата тема, които вече бяха написани.
      Този текст е олицетворение на разликата между писането и журналистиката. Той щеше да има стойност, ако вътре присъстваха имотните врътки на Добрев на ул. “Иван Сусанин” в София, например. Така поднесен този опит за катарзис е просто един текст, който не казва нищо ново на публиката.
    • Ко
      Колев
      18 -15
      16:37, 29 мар 2019
      Моделът на лакомите, червени мистрии: Как да переш огромни суми пари, дошли в сметката ти, уж незнайно откъде, и да бъдеш първа в листата на БСП за евроизборите... Как да приватизираш едно от най - печалившите предприятия почти безплатно, да прибереш милиони валута от касите във външно-търговските му дружества и за капак... да станеш председател на червената банда.
    • Ко
      Колев
      13 -20
      17:06, 29 мар 2019
      Всеки, който ми е лепнал минус, вече е прочел, че... Виж коментара
  • 2
    Хх
    ххх
    50 -2
    09:07, 29 мар 2019
    Всеки български политик говори за морал, докато не бъде хванат. Тогава законът е вече над морала, само защото политикът е над закона.
  • 3
    Ха
    хасковлия
    52 -4
    09:14, 29 мар 2019
    Адмирации за статията! Неочакван завой от Кръшков,в часност от Хасково нет...Защо ли?
    • Ме
      Меча
      43 -2
      09:48, 29 мар 2019
      Впечатляващ обрат в политиката на Хасково.нет.
      Корабът потъва ли, че мишките се разбягаха?
      Или отсега се мисли за следващите местни избори и че ************* ще трябва да демонстрира някаква независимост от местните структури на ГЕРБ?
    • Ке
      Кенанския Маймун
      5 -19
      09:54, 29 мар 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Гл
      глупости
      23 -1
      10:30, 29 мар 2019

      Кенански маймун, както винаги става ясно и в случая не си наясно. Само подхвърляш глупости в които нищо вярно няма.

    • Ке
      Кенанския Маймун
      1 -1
      23:04, 29 мар 2019
      Всеки си прави избора сам - по съвест - ей Шефа на Митниците Жорко Дебелия и Областния Маймун
      пак от МГ
      и цял живот лягат на мутрите и бейовете :))
  • 4
    Па
    Партиен член
    34 -13
    09:15, 29 мар 2019
    О Кръшков герб спряха парите и ти се изказа мощно. Глада е по силен от тока.
  • 5
    Фе
    Фен
    31 -6
    09:50, 29 мар 2019
    Тодор Кръшков ,къде с е изгубихте,липсвате.
    Уникално написано,вярно и с изказ.
    • Да
      Дааа
      16 -17
      10:14, 29 мар 2019
      Някой друг е сътворил чудото и наистина е преписана добре
    • Ка
      Калина
      13 -6
      13:06, 29 мар 2019

      След като смятате че статията е преписана моля сложете тук линка за да видим. В противен случай сте лъжец.

  • 6
    ИА
    и аз
    24 -1
    10:32, 29 мар 2019

    подкрепям автора - "Картаген" трябва да бъде разрушен!

  • 7
    Ст
    Стар Гербаджия
    53 -5
    10:42, 29 мар 2019
    След Цветанчо , да се маха и наш Делянчо ! Те са като скачени съдове ! На Хасковлии ни писна от схеми !
  • 8
    Ед
    Един от народа
    7 -13
    11:50, 29 мар 2019
    Руски собственици в Хотел Емералд в Равда заварили... Виж коментара
  • 9
    Чи
    читател
    23 -1
    13:36, 29 мар 2019
    Аз чакам М.Трендафилова пак да публикува отворено писмо
  • 10
    Зо
    Зоро
    13 -3
    13:54, 29 мар 2019
    Този модел е сътворен не от днес или вчера, а още преди 30 години. Нищо ново под слънцето, само че с тази разлика, че тогава никой на никого не искаше оставката, дори "електората" не знаехме кой от власт имащите, къде и в какво е сгрешил, всичко се потулваше и колкото по-грешен беше, на толкова по-висок пост го издигаха. А за апартаментите, пак беше с "връзки". Така че, по-полека. Тези серии сме ги гледали.
    • Ха
      Ханко Брат
      0 0
      00:22, 1 апр 2019
      Зоро, свали маската за да виждаш по-добре.Защо скачахме по площадите като всичко е като преди 30 години и ...."тези сеири сме ги гледали"....Къде е промяната? Сега знаем кой е виновен ,но какво от това, пак няма някой който да си е платил за грешките , пак на грешните им намират нови постове без да бъдат наказани например (един министър който уби детето си и беше наказан като го направиха шеф на "Черноморска банка").Единствената разлика е че сега може да пътуваме в чужбина по-лесно , за да напуснем кочината в която превърнаха хубавата ни страна политиците ни от 89-та до сега. Най-вероятно това ще продължава и в бъдеще,защото няма по-продажни,алчни ,жалки,нагли,противни,арогантни от нашите политици.
  • 11
    Go
    gost
    17 -3
    14:50, 29 мар 2019
    Само да попитам защо не я написахте тая статия преди една седмица? Или този модел е на една седмица?
  • 12
    Жо
    жоро
    1 -18
    18:38, 29 мар 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • До
      до Жоро
      12 0
      18:59, 29 мар 2019

      В България стават страшни далавери.Почти никога не ги забелязваме и не им обръщаме сериозно внимание, а трябва.Това с апартаментите обаче направи впечатление на много хора.Става дума за покупка на стойност милион и седемстотин хиляди.Сами преценете как се изкарват такива пари ако не си във власта.Това са пари от корупция.Не може да мине незабелязано.Както не може да мине незабелязано и общата фирма на Елена Йончева с Цветан Василев.Авторът на статията е прав и всички знаят това.Не става дума само за партията ГЕРБ, която вече съвсем се смята за недосегаема.Наскоро се повдигна въпросът и за апртамента в който живее Владислав Горанов.Нали на всички е ясно че този апартамен той е получил за някакви заслуги и просто апарамента не се води на негово име, но си е негов.Ние да не сме малоумни?Обаче комисията го оправда.Ние малоумни ли сме че мислят че всичко може да мине?Пак повтарям, авторът на статията е прав.Тези хора са отишли във власта не за да ви оправят вас, а за да се оправят ТЕ.И в този смисъл е необходима смяна на системата.Да, Картаген трябва да бъде разрушен!

  • 13
    Са
    Сами
    10 -5
    19:41, 29 мар 2019
    Абе, Кръшков не беше ли по едно време, доста дълго време на заплата или на хонорари в ГЕРБ? Не беше ли част от едни щабове и едни кампании на ГЕРБ? Или е просто съвпадение на имената.
  • 14
    Ед
    Един от народа
    1 0
    20:56, 29 мар 2019
    Губернаторката на Путин за външни сношения на Балканите, наричана у нас външен министър на ГЕРБ, била извикала турския посланик да му даде обяснения, че нямало намеса на турския външен министър по отношение на вероизповеданията в България.
    Ривъъъъъъъъ от умиление...
    Демек, да не си помислим, че няма триъгълник Путин-Бойко-Ердоган.
    Това - на фона на гласуваното от ГЕРБ опрощаване на дълговете на филиала на комунистическата Държавна сигурност и филиал на Кремъл - Главното мюфтийство.
    Това - на фона на гласувания от филиала на партия Единная Россия - ГЕРБ - проектът за Руския турски поток, в който България ще хвърли милиарди, за да обслужва транзита на руски газ.
    Милиарди, откраднати от пенсиите на българите, от болниците и училищата.
    НИЕ НЯМАМЕ ВЪНШЕН МИНИСТЪР.
    НИЕ ИМАМЕ ЕДИН СОПОЛ НА ПУТИН.
  • 15
    Ва
    Василев
    5 -1
    09:11, 30 мар 2019
    Браво Кръшков!Адмирации. Чудя се защо едни и други се плюят,а не се видим на какъв хал сме,на който хал ни доведоха всички по време на т.н." преход"- първоначалното натрупване на капитала. Така едни грабят и стават много богати,а обикновеният човек все по- беден.Трябва 50 политици в панделката и другите ще се насерат.
Последни новини