От х:

Днес в x:

8 °C

Тодоровден е, близо 130 хиляди празнуват имен ден днес

В първата събота от Великденските пости църквата почита паметта на Свети Теодор Тирон.

Според поверието по време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни. Тогава Свети Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник.

Предупредени своевременно, християните се хранили с варено жито. Юлиан разбрал, че замисълът му е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена от езичниците стока на пазара.

Легендата разказва, че на този ден светецът отивал при Бог да моли за лято, облечен с девет кожуха.
Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня и с кушии. Победителят в състезанието се окичва с венец, а в дома на стопанина му се извива дълго хоро. На този празник жените правят и раздават обредни питки за здраве. На трапезата задължително трябва да присъстват картофи, пита, гъбена чорба, варена царевица, супа от леща.

Общо 129 888 са имениците на днешния празник. По данни на НСИ мъжете, които имат повод да черпят на Тодоровден, са 76 422, а жените 53 466.

Тодор е сред най-често срещаните имена у нас, въпреки че в последните години все по-малко родители го дават това на децата си. 45 434 носят името към края на м.г., което го поставя на 11-то място сред най-често срещаните мъжки имена в страната. За разлика от него името в гръцкия му оригинал Теодор се предвижва все по-напред. От набор`2018 момченцата с това име са 523, а женският му еквивалент Теодора са получили 282 момиченца.

Днес да почерпят повод имат също и Божидар/а, което е българският еквивалент на името Теодор/а, както и производните Доротея, Дора, Дорияна, Дорина.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини