От х:

Днес в x:

Четири най-важни урока за щастлив живот, които да дадете на децата си

От нас зависи да дадем на децата си това, от което те ще се нуждаят, за да се радват на по-щастлив живот като станат възрастни. Всеки човек трябва да се опита да посее основите на искреност, отговорност и увереност у своя наследник. Разбира се, има хиляди други неща, на които трябва да научите своето дете преди да влезе в света на големите. Според експертите на сайта YourTango обаче, има 4 основни урока, които е добре да му преподадете, за да води то по-щастлив и успешен живот някой ден, когато вече не е под ваша опека.

Ето и кои са те:

1. Научете го на финансова отговорност

Децата имат нужда родителите им да ги научат да боравят правилно с парите. Уменията за управление на финансови средства не са вродени у повечето хора. Така че е от съществено значение да покажете на децата си отговорност към парите. Научете ги какво означават термините дълг, заем, разход, планиране на бюджет, финансова независимост и др.

2. Научете детето си да си поставя граници и да зачита чуждите

Родителите често не успяват да научат децата си да си поставят граници. Те ги презадоволяват с лакомства и подаръци, а после се ядосват, че децата се увличат и не ги слушат. Подрастващите се чувстват в по-голяма безопасност, когато в живота им има режими и правила. Ако детето ви е научено да спазва граници от малко, един ден, когато то влезе в пубертета, на вас ще ви е много по-спокойно. Ще знаете, че то ще може да си наложи собствени граници и ще му вярвате много повече.

3. Научете го как да се изразява свободно

Децата трябва да имат свобода да изразят автентичната си същност и да се чувстват подкрепяни и приемани от родителите си. Това е много важно за изграждането на тяхното самочувствие. Те трябва да могат спокойно да изразяват своите мнения и желания, дори те да се различават от тези на родителите им. Ако детето ви се чувства обичано и приемано, един ден то самото ще се превърне в зряла и балансирана личност.

4. Научете го да си поставя смислени цели в живота

Всяко дете се нуждае от родители, които да му покажат какво значи да си продуктивен гражданин и да си полезен на обществото. Родителите трябва да научат децата си да имат цел в живота. Преди всичко те трябва да го научат на добър морал и на правилна ценностна система.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини