От х:

Днес в x:

Извергът, избил 40 мюсюлмани в Нова Зеландия, отмъщавал и за Шипка и Булаир

Изображение 1 от 2

    В терористичния акт в Нова Зеландия, при който бе открита стрелба срещу две джамии и по последни данни има 40 загинали, се появи и българска връзка.

    Мъжът, който пое отговорност за нападението, е оставил манифест от 73 страници, в който обяснява какви са причините за действията му.

    Човекът, който в Туитър се представя като Брентън Тарант от Австралия, заявява, че отмъщавал на мюсюлманите за редица атентати по света и исторически събития с вековна давност - като кланетата на християни в Европа при османското нашествие.

    Сред посочените от него зверства на мюсюлманите са посочени и боевете при връх Шипка през 1877 г. На друг от пълнителите на автомата на терориста е написано "Битката при Булаир 1913 г."

    Доколко терористът познава историческите събития е доста съмнително. Защитата на прохода Шипка завършва с победа на българските опълченци и руските войски и има важна роля за Освобождението на България.

    Второто събитие, свързано с нашата история - битката при Булаир, се провежда на 8 февруари (26 януари стар стил) 1913 г. между българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал-майор Георги Тодоров и османските Дивизия Мюретеби и Двадесет и седма пехотна дивизия под командването на Али Фетхи Окяр, образуващи 10-ти турски корпус. Боят се води в района на Булаир и старата крепост Цимпе. Той също завършва с победа за България.

    Нападенията срещу двете джамии са станали в град Крайстчърч в петъчния ден за молитва. Новозеландските власти потвърдиха за 40 загинали и 20 тежко ранени при стрелбата.

    „Това може да бъде описано само като терористично нападение, добре планирано", обяви министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн. Тя допълни, че две взривни устройства, свързани със заподозрени превозни средства, вече са открити и обезвредени.

    По информация на българското посолство в Канбера към 9:30 ч. българско време няма данни за загинали български граждани при стрелбата срещу двете джамии в Нова Зеландия. Мисията ни е в постоянен контакт с новозеландските власти, които извършват проверка на самоличността на извършителите и пострадалите.

    Източник: offnews.bg

    Видеа по темата

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини