От х:

Днес в x:

Европарламентът иска спиране на преговорите с Турция

Вследствие на продължило години сериозно политическо и демократично отстъпление, Европейският парламент препоръчва суспендиране на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз. ЕП продължава да бъде сериозно обезпокоен от лошите показатели на Турция по отношение спазването на правата на човека, правовата държава, свободата на печата и борбата срещу корупцията, както и всесилната президентска система.

В резолюция приета в сряда с 370 гласа „за“, срещу 109 гласа „против“ и 143 гласа „въздържал се“, евродепутатите приветстваха решението на Турция от миналата година за официално отменяне на извънредното положение, въведено след неуспешния опит за преврат през 2016 г. Те обаче изразяват съжаление, че много от правомощията, предоставени на президента и изпълнителната власт след неуспешния опит за преврат, остават в сила и продължават да ограничават свободите и основните права на човека. Евродепутатите изразяват сериозна загриженост относно свиващото се пространство за гражданското общество в страната, като голям брой активисти, журналисти и защитниците на човешките права понастоящем са в затвора.

Отчитайки ситуацията с правата на човека и новата турска конституция, Европейският парламент препоръчва официално суспендиране на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.

Парламентът подкрепя турските граждани

Въпреки сериозната ситуация, евродепутатите изразяват волята си за подкрепа на турските граждани и поддържане на политическия и демократичен диалог отворен. Трябва да бъдат предоставени фондове на ЕС - не чрез Анкара, а посредством гражданското общество - на защитници на правата на човека, студенти и журналисти, с цел насърчаване и защита на демократичните ценности и принципи.

Модернизиране на митническия съюз между ЕС и Турция

Евродепутатите вярват, че за да се запази икономическата обвързаност на Турция с ЕС, възможността за модернизиране на митническия съюз между ЕС и Турция от 1995 г., чрез включването например на земеделие и обществени поръчки, трябва да бъде запазена отворена, но само ако има конкретни подобрения в областта на демокрацията, правата на човека, основните свободи и върховенството на закона.
 

Либерализиране на визовия режим

Освен това евродепутатите насърчават Турция да изпълни всички 72 критерия за либерализиране на визовия режим с ЕС, което ще бъде в полза на турските граждани, особено студенти, представители на академичните среди и бизнеса, както и лица със семейни връзки в страните от ЕС.

Ролята на Турция в миграционната криза

В заключение, във връзка с войната в Сирия резолюцията припомня важната роля на Турция в отговор на миграционната криза и усилията на правителството за предоставяне на временна закрила за бежанците. ЕП счита, че страната и населението й са демонстрирали голямо гостоприемство, предлагайки подслон на над 3,5 млн. сирийски бежанци, като същевременно ги приканва да спазват принципа на забраната за връщане. Държавите членки, от своя страна, трябва да спазят обещанията си за широкомащабно презаселване.

Цитати

Докладчикът Кати Пири (С&Д) отбеляза: „Ако ЕС приема сериозно собствените си ценности, не следва да има друго възможно заключение освен това да прекрати официално преговорите за интеграция на Турция към ЕС. Повторните ни призиви за зачитане на основите права не бяха чути в Анкара. Освен тежките нарушения на правата на човека, премахването на върховенството на закона и факта, че Турция държи световния рекорд по брой на журналисти в затвора, наскоро изменената конституция консолидира авторитаризма на Ердоган.

Разбирам, че суспендирането на присъединителните преговори не е стъпка, която ще помогне на турските демократи. Затова лидерите на ЕС трябва да използват всички средства за упражняване на по-голям натиск върху турското правителство. Ето защо Парламентът призовава за предоставянето на специални фондове за подкрепа на гражданското общество, журналистите и защитниците на правата на човека в Турция.“

Асим Адемов (ЕНП, България) заяви: „Няма да подкрепя предложението за прекратяването на преговорите с Турция. За нас е ясно, че пълноправното членство на Турция в ЕС на този етап е нереалистично. Турция има проблеми със зачитането на върховенството на закона, с човешките права, свободата и независимостта на медиите, които са сред основните ценности на ЕС. Но дали прекратяването на преговорния процес ще направи границата между Турция и ЕС по-сигурна? Дали с прекратяването на преговорния процес ние няма да тласнем Турция към ислямизация и радикализация?”.

Светослав Малинов (ЕНП, България) коментира: „За съжаление, през последните години наблюдаваме отстъпление на Турция по отношение изпълнението на критериите за членство в Европейския съюз. При все това Съюзът трябва да остане ангажиран с политическия и демократичен диалог със страната в духа на добросъседски партньорски отношения и при спазването на Споразумението за бежанците".

Неджми Али (АЛДЕ, България) отбеляза: „Република Турция и ЕС активно си сътрудничат в сферите на икономиката, сигурността и управлението на бежанските потоци. Окончателният текст на доклада за Турция за 2018 г. не спомага за продължаването на конструктивния диалог между ЕС и нашия стратегически партньор. Същевременно, Групата за действие за реформи поднови своята дейност и предприе мерки, в отговор на притесненията на Европарламента. В този контекст, за нас прекратяването на преговорния процес е неприемливо“.

Бързи факти

Евросъюзът е най-големият търговски партньор на Турция, като две трети от Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в Турция произлизат от държави членки на ЕС.

Преговорите за членство на ЕС започнаха през 2005 г.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини