От х:

Днес в x:

Черна дупка на Хокинг грейна на 50 пенса

Паметта на Стивън Хокинг и изследванията му върху черните дупки бяха почетени на лицето на английска монета от 50 пенса. Физикът почина на 14 март 2018 г. , оставяйки ярка следа в света на науката. Хокинг се присъединява към групата елитни учени (Исак Нютон, Чарлс Дарвин), чието име е увековечено на монета, съобщава Би Би Си.

Дизайнът на монетата е на Едуина Елис.

„Исках да събера голяма черна дупка на малка монета и ми се ще той все още да бе тук, за да се посмее на идеята“, казва тя.

Основната ѝ идея била да отрази начина, по който физикът „направи трудните теми достъпни, интересни и близки“, особено черните дупки. Децата на Хокинг – Луси и Тим, вече са посетили Кралския монетен двор, за да видят монетата.

„Голяма привилегия е да бъдеш на монета и се надявам, че баща ми би се радвал да е заедно с Исак Нютон и Чарлс Дарвин в групата учени, чиито постижения са изобразени върху парични средства“,  смята Луси Хокинг.

Какво са черните дупки, как функционират и може ли астронавт да премине през тях, без да стане на спагети, Хокинг обяснява в бестселъра си „Кратка история на времето“. Приживе е споделял за откритието си, че черните дупки всъщност не са черни, като вероятно „най-голямото си постижение“.

Когато е на 22 години, Хокинг получава диагнозата амиотрофична латерална склероза и лекарите не му дават дълго време живот. Болестта засяга моторните му умения и дори гласа му, но въпреки това в продължение на 30 години е Лукасов професор по математика в Кеймбриджкия университет – пост, заеман някога от Нютон.

Физикът е предложен и за лице на нова банкнота от 50 паунда – решението предстои да се вземе през лятото.

Източник: http://clubz.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини