От х:

Днес в x:

12 °C

Разработват лечение с ултразвук на диабет и възпаления

Изследователи успяха да променят нивата на кръвна захар чрез насочен специфичен ултразвук към черния дроб и да повлияят на маркерите на артрит и възпаление на червата, чрез ултразук, насочен към специфична точка в далака.

Ултразвук е бил използван ефективно за регулиране на дисфункцията в метаболитни или контролиращи възпаленията системи на организма от екипите по биоелектронна медицина на Института за медицински изследвания Фейнщайн и GE Research. Те демонстрират потенциален пробив в неинвазивните методи, резултатите са публикувани в Nature Communications.

Биоелектронната медицина комбинира неврологията, молекулярната биология и биоинженерството, за да се включи нервната система в лечението на заболявания и наранявания без употребата на лекарства. Публикуваните изследвания на биоелектронната медицина показват, че имплантираните устройства стимулират нервите за терапевтичен резултат. Новата публикация сега демонстрира използването на неинвазивна техника с ултразвук за стимулиране на нервните функции директно в целевите органи по много прецизен начин.

"Ние открихме, че с помощта на ултразвук по много специфични и целенасочени начини можем да намалим възпалителните маркери и да променим метаболизма", казва Крис Пулео, биомедицински инженер на GE и съавтор на статията в Nature Communications.

"В нашите проучвания показваме, че прилагането на ултразвук към специфична цел в далака променя възпалителните маркери, които могат да причинят артрит, IBD (възпаление на червата) и други заболявания. И когато се насочваме към определена част от черния дроб, ние сме в състояние да променим нивата на кръвната захар."

"Големият напредък в разбирането на имунната система стартира новото поле на биоелектронната медицина, използваща устройства, насочени към нервите, за да заместят лекарствата. Неинвазивните биоелектронни лечения бяха ограничени досега", казва Кевин Дж. Трейси, президент и главен изпълнителен директор на Институт Фейнщайн и съавтор на статията. "Потенциалът на ултразвуковите устройства да насочват специфични рефлексни невронни пътища, за да блокират възпалението, представлява важен принос в тази област."

"Вълнуващо е, че демонстрирахме използването на ултразвук като потенциална неинвазивна алтернатива на настоящите терапии, което биха могли да доведат до нови революционни начини за лечение на различни заболявания", казва Виктория Котеро, биолог и съавтор на статията.

В бъдеще ще са необходими предклинични проучвания, за да се разбере пълният потенциал и ефектите на тези нови стимулиращи методи с помощта на ултразвук. Освен това ще са необходими тестове с хора за по-нататъшно разработване и валидиране на тези методи за потенциални бъдещи медицински приложения.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини