От х:

Днес в x:

Размерът на телевизорите расте с 1 инч на година

Световният пазар на телевизори бележи ръст от 2,9% през миналата година, според доклад на анализаторската компания IHS Markit. Продажбите възлизат на 221 млн. броя, а най-силно е било търсенето през първата половина на годината, когато потребителите купуваха нови телевизори, за да гледат световното първенство по футбол.

Отчетлива тенденция на пазара е нарастващият интерес към моделите от висок клас, с големи екрани и ултра-висока резолюция. Средният размер на телевизорите продължава да се увеличава – с минимум 1 инч на година, като в Западна Европа ръстът в инчовете е още по-голям, коментират от IHS Markit.

Същевременно растат продажбите и на телевизори с ултра-висока резолюция. През четвъртото тримесечие на 2018 г. за първи път UHD моделите заемат над половината от общия обем на доставките, а като цяло за годината на пазара са реализирани почти 100 млн. UHD телевизора. Западна Европа отново е водещ пазар по проникване на UHD TV – такива са близо две трети (63%) от всички доставени телевизори през четвъртото тримесечие.

Постепенно се формира и нова категория 8K телевизори. Според данните на IHS, през миналата година производителите са доставили на пазара около 18 600 телевизора от този клас. Важно събитие през 2018 г. бе пускането през декември на ТВ излъчване в 8K резолюция от японската компания NHK.

Освен това ТВ производителите активно внедряват в своите модели смарт функции. Три четвърти от постъпилите на пазара телевизори през последното тримесечие на 2018 г. са били Smart TV, а в рамките на Северна Америка делът им превишава 85%.

Заради спада в цените, телевизорите с екрани на база органични светодиоди (OLED) стават по-достъпни за потребителите. На фона на рекордно високо търсене в Япония и Западна Европа през четвъртото тримесечие, доставките на OLED телевизори са нараснали с 20% и приближават 1 млн. броя.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини