От х:

Днес в x:

Започва Великият пост, без венчавки до Великден

Великият пост започва от днес и продължава до Велкиден - тази година на 28 април за православните християни. Католиците и протестантите празнуват Възкресение христово на 21 април. 

Великденският пост е най-продължителният, нарича се Четиридесетница, понеже трае 40 дни. Целта на лишенията е християните да се покаят и очистят душите и телата си, за да се приготвят за посрещане на Възкресение Христово. През периода се разрешава само два пъти да се яде риба - на Благовещение и на Връбница. 

Чрез лишаване на тялото, да се смири душата е смисълът на постенето. Строгият пост обаче не се препоръчва на болни, малки деца, възрастни хора, бременни жени и кърмачки. 

До Великден са забранени и венчавките. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Гл
    Гласът на Хората
    0 0
    10:16, 11 мар 2019
    Гласът на Хората счита, с оглед на целите - "християните да се покаят и очистят душите и телата си", че 40 дни пост са твърде малко. Свещениците да се допитат до Бога дали може нещо да се направи по въпроса. Гласът на Хората предлага индивидуален подход - за едни хора 40 дни пост, за други повече, а за истинските християни - защо не и по-малко.
  • 2
    Ба
    Бай ПЕТЪР- ЗАЛГАТА
    2 0
    11:57, 11 мар 2019
    Че то 70 процента от населението на държавата си е в целогодишен пост при тия заплати и при това управление За пенсионерите д.пък да не говорим те са почти на фотосинтеза горките
Последни новини