От х:

Днес в x:

19 °C

Образователният министър: Учителите по-свободни за дискусии в час

Учителите трябва да са по- находчиви в час и да се освободят до голяма степен от задължителността на учебника. Това е най-голямата промяна, към която се стреми образованието у нас, заяви просветният министър Красимир Вълчев в Хасково. Той участва в граждански диалог в зала „Марица“ на областната администрация с директори и преподаватели на училища от областта, държавните институции и местните власти. Във форума се включиха и депутатите от Хасково Делян Добрев и Евгения Ангелова, както и  евродепутатът Ева Майдейл.

„Всеки един учител трябва да се чувства задължен все по-малко да следва учебника, а да има свободата в час да провокира дискусии, да провокира желанието за учене у децата„, посочи министър Вълчев.

Провокацията към желанието и интереса на децата да учат е важна стъпка, но също важно е те да иматвъзможност за повече практическо приложение на знанията, подчерта министърът.  Красимир Вълчев даде пример с факта, че страната ни е на едно от последните места в Европа по функционални умения на учениците. „Нашата система е настроена така, че да дава знания, но по-малко функционални умения. И това трябва да се промени." Затова фокусът на вниманието трябва да падне не върху насърчаването на креативността на учителите, посъветва той училищните директори в залата и посочи, че Регионалните управления по образованието занапред няма да контролират толкова програмното разпределение, а ще имат задачата да подпомагат преподавателите. Затова ще бъде направена и платформа за обмяна на добри практики за иновации.

На въпрос дали ще се предвижда допълнително финансиране за поддържаща квалификация на учители по професионална подготовка, тъй като много учебните заведения изпитват дефицит на кадри, министърът посочи, че се събира информация за изготвянето на национална програма по проект за педагогическа квалификация. Проблемът с ангажирането на специалисти по някои дисциплини- инженерите, IT преподавателите, е доста сериозен, подчерта Красимир Вълчев. Той обаче смята, че част от решението е в новата наредба за педагогическите специалисти, която прави отваряне на учителската професия. „Ще се търсят по-гъвкави методи специалистите да могат да преподават в училище, особено в професионалните гимназии.“, посочи министър Вълчев.

Възможно е сега съществуващите стажове през лятото за учениците, да бъдат приведени за бюджетно финансиране занапред, посочи Красимир Вълчев,  като продължение на предложение от залата образователното законодателство да бъде обвързано с трудовото, като за 16 годишните от професионалните гимназии стажът през лятото да е задължителен и платен.

Министър Вълчев посочи още, че 3 хил. деца у нас са в дуална форма на обучение в момента. По темата кметът на Димитровград, където е единствената дуална форма на обучение в Хасковска област, Иво Димов предложи домакинството на форум, с участието не само на МОН, образователните институции, училищните директори, но и на бизнеса от региона. „Трябва да има синхронизиране на процесите, защото днешните ученици утре ще са част от екипите на предприятията и ще успеят да се възползват от привлечените през последните години на наша територия инвестиции, които променят икономическия облик и на региона. Доброто заплащане, повишаването на стандарта на живот, е единственият начин да задържим младите хора в региона.“, посочи кметът на Димитровград.

Красимира Славова


20 коментара

 • 1
  12
  123
  62 -8
  14:58, 11-03-2019
  Няма какво да крием- на автопилот сме..всичко е толкова абсурдно и гротесктно...
 • 2
  Во
  Водолаза
  65 -9
  16:11, 11-03-2019
  Може ли някой да обясни какво разбират от образование двамата народни представители от Герб и да не би случайно са преместени в друг ресор ... Пак имитиране на някаква дейност и хоп резултати ...
  • Съ
   Събранието
   30 -4
   16:17, 11-03-2019
   Бе на герб
  • За
   За сведение
   10 -38
   19:26, 11-03-2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 3
  Лу
  Лумпел
  38 -8
  17:52, 11-03-2019
  То уваво.ма кво прави областния там, той ,,образУванието,, го е прпуснал
 • 4
  Ед
  Едно голямо безмислие
  37 -4
  19:01, 11-03-2019
  Имитиране на дейност от хора, които нищо не разбират от въпросната дейност, но държавата прави всичко в името на печеленето на избори и хвърлянето на прах в очите на електората
 • 5
  Ма
  мастикаджия
  34 -7
  19:40, 11-03-2019
  Абе Делян от образование нищо не грее.Областния ,завалията,не може да чете.Ама много са подпухнали и двамата.Лапачката е била голяма............
 • 6
  Ив
  Иво
  21 -3
  20:04, 11-03-2019
  Много на сериозно сте се взели....Много...
 • 7
  "Срещата беше много полезна...."
  23 дитирамби и благодарности към министъра/който междувпрочем си знае работата/,едно изказване по "разпореждане на Началника",много привкус на предизборно събрание и едва три съществени въпроса:
  - как да накараме децата/вече 60-70% в областта /,чийто майчин език не е български да го научат?
  - каква ще бъде съдбата на определените от Хасковска област 15 професионални училища,определени за модернизация по оперативна програма"Региони в разтеж",при положение,че срока за определяне на изпълнител по 46 обособени позиции изтича на 30 т.м.
  - кога ще приключи сагата със смехотворната ситуация: -при наличието на 4 свободни сгради две училища да населяват една на двусменен режим-при афиширана амбиция от страна на министерството ВСИЧКИ училища да преминат на едносменен режим
  И един личен въпрос получил леко сконфузен отговор:-"Само единия заместник/и то отскоро/ и двама сътрудници" са имали досег с "класна стая" и "черна дъска".
  А иначе,-полза ГОЛяма от срещата,но дали за работещи в системата?
  Едва ли.
  Може би само за директорите "доайени"!/Хасково е известно,не само с това ,че две трети от язовирите в Бя са на територията на областта , а и с това че почти три трети от директорите на училища са с 20+ ръководен стаж/
 • 8
  Хю
  Хюстън
  34 -5
  20:35, 11-03-2019
  ВАЖНО!!! Промоция: Безплатно обрязване за членове и симпатизанти на ГЕРБ! Благодарности от Главното мюфтийство.
 • 9
  На
  на пожар
  28 -3
  20:39, 11-03-2019
  Предизборна среща на ГЕРБ, а Диянчо Янев съвсем се изложи, че и началничката си изложи
 • 10
  Ке
  Кенанския Маймун
  19 -7
  21:39, 11-03-2019
  Дразни ме че тия са по-прости от мен :)))
  ...
  Завършил съм като Инж.Пеянков Хасковската Гимназия , говоря и пиша 4 езика , Имам 2 Магистратури , 2 патента и готвя още 2 . Владея CAD/CAM и т.н
  ...
  Та мисълта ми беше че тия дето са на снимката единственото което са държали в ръцете са били краставици небелени ,
  и те да ми казват кво да правя - няма да стане .
  Ето това ми е чудно - Българите не го ли осъзнавате че тия са прости , или просто сте си гяурски души ?
 • 11
  Ne
  NERO
  15 -1
  06:43, 12-03-2019
  А Гей брошури раздадоха ли на учители и ученици???
 • 12
  Съ
  съученици
  7 -16
  08:43, 12-03-2019
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • Ке
   Кенанския Маймун
   11 -1
   09:29, 12-03-2019
   Той и шефа на Митниците Жорко Дебелия е Завършил МГ "Тодор Велев"
   и след това ВМЕИ специалност Двигатели с Вътрешно Горене
   .....
   А Боцко е завършил пожарникар ....
   Кво общо имат тия специалности с Управлението на Държавата или Икономиката ?
  • Ув
   Уважаеми съученици
   11 -5
   10:07, 12-03-2019
   Станислав Дечев е завършил математическа гимназия /средно образование/ и поучил малко в Технически колеж Пловдив/Ulaanbaatur, Ulaanbaatar, Mongolia така се казва университета не ме питайте защо НЕ ЗНАМ!/ , ма не изкласил !
   На мен това ми се струва напълно достатъчна квалификация да управлява една не малка област, така че МОЛЯ ГУСПОДАТА да спрат с хейта.
 • 13
  Пр
  принцесата от Монако
  5 -2
  12:38, 12-03-2019
  Интересно ми е,защо кметът и големите специалисти от Община Хасково ги нямаше на срещата!?На тях всичко им е ясно!?
  • Не
   НЕ са
   5 0
   13:16, 12-03-2019
   от нашите
 • 14
  X
  X
  1 -1
  17:32, 12-03-2019
  Просто сме си гяурски души, ефенди.
 • 15
  Ха
  Ханко Брат
  3 0
  12:53, 13-03-2019
  Има едно блонди в светъл костюм,която наи-вероятно ръкопляска(но изглежда че "го" държи с две ръце)при излизането на министЕра.Питам се толкова ли е не се усеща че с такава къса пола вниманието на присъстващите ще е насочено към нея а не към глупотевините които се говорят на тази седянка.


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Още новини

Хороскоп за 23.05.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини