От х:

Днес в x:

Схема СМЧ - "Силно мой човек", действа в НОИ. Вестниците в неделя

Разследване.

"Сега":

Схема СМЧ - "Силно мой човек", действа в НОИ

За разкритата схема за източване на НОИ-Силистра, ще бъдат привлечени шестима души, като обвиненията ще са за участие в организирана престъпна група, като се очаква да бъдат събрани достатъчно доказателства и за длъжностно престъпление. Това заяви пред БНТ зам. главният прокурор Иван Гешев по повод вчерашната акция на прокуратурата в София и Силистра, свързана с разследване на източване на НОИ.

"Трудността в този случай е, че става въпрос за анализ на много документи, а това става много трудно за три дни", обясни Гешев.

Механизмът на измамите бил създаване на фалшиви документи за несъществуващ трудов стаж, за да се получи максимална пенсия. Така били получавани документи за стаж в минната индустрия, например. Таксата за това била 10 000 лв., като дебитната карта, по която били превеждани парите, оставала при групата, докато не се натрупа дължимата сума, след което била връщана на държателя си.

"Това минава през съответния клон на НОИ. Шефът на този клон е запознат с тази схема и е участвал в групата", каза зам.главният прокурор.

Фалшифицираните пенсионни досиета били маркирани с абревиатура за "силно мой човек", за да бъдат придвижени бързо, разкри той.

Мярка. 

"24 часа":

7 от Гольовците остават в ареста

Специализираният съд пусна 5-ма от общо 12 задържани при специализираната акция в "Орландовци". Останалите 7 задържани остават за постоянно в ареста, предаде BTV.

Те са обвинени в организирането на престъпна група за кражби и разпространение на наркотици.

Сред петимата, които са пуснати - двама от тях са с мярка надзор на инспектор от детска педагогическа стая, тъй като са непълнолетни. Двамата полицаи от Второ РПУ, които са сред задържаните, остават в ареста.

Арабаджиеви. 

"Монитор":

Испания е получила искането за екстрадиция на Арабаджиеви

Документите с искането за екстрадиция на семейство Арабаджиеви, които бяха задържани в четвъртък близо до Барселона, са получени от испанските власти.

Това съобщи изпълняващият функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Той добави, че се очаква испанските власти да насрочат дело, в което да се разгледа искането. Семейството беше задържано в четвъртък близо до Барселона. По-рано от прокуратурата обявиха, че след пристигането на Ветко и Маринела Арабаджиеви в България те ще бъдат задържани и ще им бъде поискана най-тежката мярка за неотклонение. Двамата са обвинени за участие в организирана престъпна група и пране на пари. В момента семейството е в ареста.

Управление.

"Сега":

Няма сделка на ГЕРБ и ДПС, настоява премиерът

"Не сме се договаряли с ДПС за Закона за вероизповеданията. В ГЕРБ също има десетки хиляди мюсюлмани. Няма да правим компромис с темата за етническата толерантност. Аз съм участник във Възродителния процес като 27-годишен командир на батальон. Такава мъка, такъв ужас повече никога няма да допусна, докато от мен зависи нещо. Най-добре държавата да плаща на вероизповеданията, за да няма намеса отвън". Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на Осмата академия на женския актив на ГЕРБ във Велико Търново.

"Ако помолим БНТ да извади архивни кадри, да видите каква трагедия беше. Хиляди, стотици хиляди кервани от български граждани, само че с друга религия. Нямаше кой да им гледа животните. Командироваха учители от страната. Ужасно чудовищно време, сътворено от БКП/БСП. 1 кв. м им даваха да си сложат покъщнината. Моята майка като ме изпращаше с автомата, военната униформа и кубинките, видя с очите си българи с различна религия да се гледат и да искат да се убиват. И понеже тогава бяхме във Варшавския договор, а Турция в НАТО, щеше да стане тук началото на голямата война", впусна се в спомени Борисов

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини