От х:

Днес в x:

В Хасково показват най-скъпия и най-едър папагал в света

    Изложба от пъстроцветни папагали бе показана във фоайето на читалище "Заря" в Хасково. Пернатите са собственост на Лилия и Христо Колеви, които показват част от колекцията си.

    В нея има около 30 екземпляра от 15 вида. В изложбата е най-скъпият и най-едър папагал в света - Хиацинтова ара. Той е мъжки и се казва Каспър. Дължината на тялото от главата до опашката стига до около 1 метър. Семейство Колеви го купили преди 2 години за 15 000 евро от ферма в Холандия.

    Най-новата придобивка в изложбата е Молуканско Какаду, който е от застрашен вид и е единственият в България, обясни Христо Колев. Шегувайки се той допълни, че днес на работа е женският екземпляр от този вид, а мъжкият останал да почива в базата им в минералбанското село Сусам.

    Вчера за първи ден на работа бил и Наско - от вида Зеленокрила ара, който също е от новите придобивки в изложбата. "Днес много не му се идваше на работа, изморява се бързо", шегува се Христо Колев и поясни, че името на папагала не е избрано случайно.

    Изложбата ще остане в хасковското читалище до 7 април, всеки ден от 10 до 19 часа. Предвидена е и томбола за посетителите като за целта е необходимо желаещите да попълнят талонче с имената и телефон за връзка. В последния ден от изложбата ще бъде избран късметлия, който ще получи папагал Слънчева аратинга.

    Семейство Колеви обмислят с част от средствата от изложбата да подкрепят благородна кауза.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Пе
      Пеьо
      1 -20
      16:14, 8 мар 2019
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      Ди
      Дидо
      6 -6
      17:22, 8 мар 2019
      Ще видят един Каспър ако хвръкне.
      • .
        .
        3 -1
        00:11, 10 мар 2019
        Помисли отново дали папагал за 15 000 ще хвръкне ей така.

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини