От х:

Днес в x:

Русия и Турция провели съвместни учения в Черно море

Кораби от Черноморския флот на Русия са провели съвместни учения с кораби от Военноморските сили (ВМС) на Турция, в хода на които са отработили превеждане на отряд от плавателни съдове през зона на възможна минна опасност, съобщи в петък началникът на отдела за информационно осигуряване на ЧФ капитан от втори ранг Алексей Рульов. Това предадоха РИА Новости и Агенция "Фокус".

В периода от 6 до 8 март турските моряци са били в пристанището на Новоросийск в рамките на националните маневри „Синя родина-2019“ (Mavi Vatan-2019), един от елементите на които е посещение на чуждестранни пристанища.

„Екипажите на два кораба от Новоросийската военноморска база на ЧФ – патрулният кораб „Василий Биков“ и морският миночистач (тралчик) „Валентин Пикул“ проведоха съвместни руско-турски учения „PASSEX” с екипажите на корвета „Бургазада“ и тралчика „Акчай“, заяви Рульов.

По неговите думи, в рамките на маневрите екипажите са отработили взаимодействия в акваторията на Черно море, както и превеждане на отряда от плавателни съдове през зона на възможна минна опасност.

Ученията се проведоха на фона на напрежението, предизвикано от съобщенията, че въоръжените сили на САЩ и НАТО разширяват военното си присъствие в Черно море. Изявлението направи главнокомандващият Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, американският генерал Къртис Скапароти, който добави, че се планира американски изтребители-бомбардировачи от пето поколение се планира да бъдат разположени за постоянно в Европа.

Трябва да засилим отбраната на Украйна, която е изправена пред "агресивните действия" на Русия в източна Украйна и в Черно море, обяви командващият в изслушване пред американския Сенат.

"Трябва може би да се помисли и за Керченския проток и може би да се предвиди също морска отбрана в бъдеще. Европейското командване на американските въоръжени сили се нуждае от допълнителни авиационни и военноморски сили за възпиране на Русия в рамките на Европейската отбранителна инициатива", заяви генералът.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини