От х:

Днес в x:

Забрана да "лекуват" хомосексуалността?

Хомосексуалността не е болест. Това не е мнение на активист, а единодушно становище на учените. Все още обаче се намират хора, които искат да "лекуват" гейовете и лесбийките. Това може скоро да бъде забранено.

26-годишният Лукас Хаврилак от Берлин е може би най-известният в момента хомосексуален активист в Германия. Причината: една петиция, която той стартира преди девет месеца. Под нея досега са се подписали близо 81 000 души. В петицията Хаврилак призовава германското правителство да забрани т.нар. "конверсионни“ (обръщащи) терапии, които си поставят за цел да „лекуват“ хомосексуалността. Подобни терапии се предлагат от някои лекари и психотерапевти, но и от пастори и някои християнски сдружения. Така наречените терапии включват най-разнообразни средства – от разговори, през хомеопатични лекарства, до поведенческа терапия и хипноза.

Лекари, които гонят демони

Някои от най-радикалните методи се практикуват основно сред крайно консервативните християнски общности в САЩ. Според някои предположения, на подобни "терапии" са били подложени почти 700 000 души – поне половината от които са били деца и младежи. Но и в Германия се практикуват подобни „лечения на хомосексуални“. От средите на някои евангелистки кръгове често се чува, че на младежи с хомосексуална ориентация им е било препоръчано да се лекуват. Бастиан Мелхер, който израснал в семейство, строго следващо правилата на свободните евангелисти (Freikirche), разказа пред ДВ как един лекар направил опит да му „избие демоните“ чрез терапевтични сеанси. Някои лекари-католици също се поддават на подобни истерии.

Хомосексуалността няма нужда да бъде лекувана

Въпреки че в Германия толерантността на хората спрямо хомосексуалността се увеличи значително през последните години, гейовете и лесбийките като цяло си остават обект на дискриминация и предразсъдъци. Резултатите от ново изследване показват, че 18,3 процента от германците все още смятат хомосексуалността за нещо "неестествено", а 9,7 на сто я възприемат дори като "неморална".

При това отдавна се знае, че хомосексуалността не е заболяване и няма нужда да бъде лекувана. И това не е мнение на някакви ексцентрични хомо-активисти, а официално становище на Германския лекарски съюз, както и  и на Световния лекарски съюз. Затова всякакви конверсионни терапии влизат в категорично противоречие с  науката и консенсусното становище на лекари и терапевти.

Подобни „терапии“ могат да доведат до тежки психични разстройства – особено сред децата и младежите. "Хомосексуалните младежи имат нужда от подкрепа, а не от терапия. Терапия, която цели промяната на сексуалната ориентация, може да доведе до нарушено чувство за идентичност, сериозни личностни увреждания и депресии“, казва Уве Ветер - бивш вицепрезидент на Съюза на германските психолози и психотерапевти.

Затова множество хомосексуални активисти отдавна настояват за забраната на подобни конверсионни терапии. Лукас Хаврилак обяснява какво означава това: "Искаме първо категорично да се забранят всякакви конверсионни терапии за деца и юноши – т.е. за малолетни. Подобни „лечения“ не бива да се рекламират и никъде в интернет. Крайно необходима и желателна е и забраната им за пълнолетни", казва той.  Подобни призиви досега остава нечути от политиката.

През юни 2018 година например германското правителство обяви, че не планира забрана на конверсионните терапии. Активистите около Лукас Хаврилак проведоха голяма кампания и в социалните медии, която явно даде резултат. Междувременно въпросът вече не е дали, а кога въпросната забрана ще влезе в сила.

Законодателни намерения

Правителствата в редица германски провинции – сред които Шлезвиг-Холщайн, Бремен и Хесен – имат намерение да внесат в Бундесрата  (Горната камара на парламента)  предложение за забрана на конверсионните терапии. Министърът на здравеопазването Йенс Шпан заяви миналата седмица, че ще се погрижи въпросната забрана бързо да влезе в действие. Подкрепа за тази му позиция явно има сред всички фракции в германския парламент.

Засега само в Малта съществува забрана за конверсионните терапии. Самозваните лечители на хомосексуалността в Малта могат да бъдат наказвани с парична глоба до 10 000 евро или една година затвор.

Източник: http://www.dw.com/bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини