От х:

Днес в x:

Недобре програмирани касови апарати са блокирали сървърите на НАП

Изображение 1 от 2

    С по 240 000 заявки са били натоварени сървърите на НАП от касовите апарати на определен производител за даден период от време във вторник, което е довело до временен срив на системата за отчитане в реално време.

    Става дума за онези сървъри, които трябва да приемат информацията според последните промени в Наредбата за фискалните устройства, а именно да сканират системата на пет минути и да подават информация към данъчните за всяка продажба.

    Това обясняват от НАП по повод подаден сигнал от местен търговец, че не е успял да издаде касов бон, а на фискалното му устройство се е изписало „Грешка“.

    От Агенцията уточняват, че сървърите са били неработоспособни в периода от 13.30 до 15.40 часа на 5 март, но и след това проблемните касови апарати, които са на един конкретен производител, продължили да изписват съобщения за грешка.

    Подобен проблем – с връзката, преди не е имало начин да се разбере, докато сега това става ясно на търговеца на шестата минута. Днес в централата на НАП предстои среща с представители и програмисти от всички фирми, производители на касови апарати, за да се потърси решение подобен проблем повече да не се случва. От офиса в Хасково апелират при евентуални затруднения търговците да търсят съдействие от НАП.

    „Имаме желание да съдействаме и готовност да бъдем партньори на задължените лица в процеса по адаптирането им към новите изисквания, така че промените в Наредбата да заработят успешно след 30 септември“, коментират от НАП.

    От там напомнят, че срокът за търговците, които освен касов апарат използват и софтуер за управление на продажбите, да отговорят на новите изисквания в Наредба Н-18 бе удължен до 30 септември.

    Близо 60 000 са касовите апарати в страната, функциониращи по новите изисквания към момента.

    От НАП предупреждават, че вече се засичат практики свързаният с НАП софтуер да се заобикаля с паралелно инсталиране на програми на таблети и телефони, с които да се прави двойно счетоводство. От Агенцията обръщат внимание, че при констатиране на такова нарушение последиците ще са за търговеца, а не за софтуерната компания, която му е предложила вариант за прескачане на правилата.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      S7
      S74LK3R
      27 -2
      14:34, 7 мар 2019
      Къде тръгвате да правите нещо, което не е за вас. До скоро всички там работиха с дискети от 90-те, а днеска програмираме... Алчноста ви край няма.
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      14 0
      18:22, 7 мар 2019
      Цял живот съвестни и кво ?
      ....
      Мангоджеритата , Бейовете и Мутрите живеят по-добре от нас :))
    • 3
      To
      Tonich
      3 0
      08:56, 8 мар 2019
      Отмъщението на дребните рибки...
    Последни новини