От х:

Днес в x:

24 вида билки под защита от закона

 24 вида лечебни растения са под защита на закона в естествените им находища в цялата страна. РИОСВ- Хасково напомня, че със заповед на министъра на околната среда и водите се забранява събирането им. Забраната се отнася за: бенедиктински трън, волски език, горицвет пролетен, дилянка, залист бодлив, страшниче, исландски лишей,исоп лечебен, какула едроцветна, копитник, мечо грозде, момина сълза, оман бял, жълт мак,пелин сантонинов, пирински (мурсалски) чай, пищялка панчичева, плаун бухалковиден, риган бял, ружа лечебна, салеп, смил жълт, хуперция иглолистна и цистозира. Някои от тези растения лесно се култивират и могат да бъдат отглеждани за търговски цели, но е забранено да се събират от находищата им в дивата природа. Тези забрани не включват количествата, събирани за лични нужди.

Определени са и допустими за събиране количества от 11 билки като сухо тегло  от естествените находища, извън територията на трите национални парка. Това са божур червен, зърнастец елшовиден, иглика лечебна, пелин бял, лазаркиня - еньовче ароматно, лудо биле, ранилист лечебен, решетка безстъблена, тлъстига лютива, трън кисел и шапиче. Тези количества се разпределят от директорите на съответните РИОСВ на фирмите, подали заявления за ползване. На територията на РИОСВ- Хасково само един билкозаготвителен пункт в Тополовград е подал заявление за събиране на билките червен божур, иглика и лудо биле, като разрешеното количество е общо за цвят, грудка и корен от  750 кг суха маса.

И през тази година мурсалският чай, наричан още пирински или алиботушки, е забранен за бране дори за лични нужди. Целта е да се възстановят находищата му в природата. Мурсалският чай се култивира лесно и е разпространен почти във всички частни дворове на селищата около неговото естествено разпространение. Има много научни доказателства, че лечебните качества на култивираните екземпляри от това растение са еднакви с тези на растящите в дивата природа.

Според Закона за биологичното разнообразие е забранено да се продават букети от защитени видове растения от дивата природа. При констатирани нарушения се налагат глоби– на физически лица от 100 до 5000 лева, а на юридически– от 500 до 10 000 лева. От началото на годината са проверени 10 магазина за цветя в региона, където не са установени нарушения. 

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини