От х:

Днес в x:

GISSEN показа „Кривици“ и отпразнува 60-ата си годишнина

    „Кривици“. Това е новото оригинално заглавие на изложбата на карикатуриста от Хасково Живко Тенев -GISSEN.  Изложбата съдържа 35 карикатури и вече е налична в онлайн галерията на автора от днес -http://www.gissenbg.com /.

    „За мен думата на български за карикатура е точно „кривица“, затова и така съм нарекъл настоящата си изложба. Да си кажем кривиците един друг и да продължим напред, както казва и Апостолът“. Това е идеята на GISSEN. Той смята, че всяка една от карикатурите, нарисувани от него във времето, може да влезе в темата, затова и я счита за „отворена“.

    Първомартенската му изложба е първата от мащабния двугодишен проект от общо 24 изложения “Годината на GISSEN“, посветен на 60-ата му годишнина. До края на 2020 година на първо число на всеки месец авторът ще публикува по една серия. За 23 от изложбите вече има концепция, оставил е само една възможност за реакция извън предварителната подготовка.

    Шестото си десетилетие Живко Тенев изпълва точно на първи март, а предстоящите изложби са като равносметка на творческия му път досега. Като най-интересно свое търсене, което отбелязва и като постигнато, е развитото умение да направи шарж на някой в гръб, но така, че той дори и в тази позиция да се разпознае.

    Историята покрай това, че показва работите си само онлайн и от 13-години не е излагал в реална галерия карикатури на хартия, всъщност е малко тъжна. Решението е взима, след като открива нова изложба в галерия, която е близо до работното му място. Всяка сутрин пътят му минава от там, но галерията винаги е заключена, и така  в продължение на седмици.

    Днешният дигитален свят дава много различни възможности на авторите за изява, на един клик разстояние си от всеки почитатели и потенциално такъв, казва Живко Тенев.

    GISSEN има над 7 900 публикувани в медиите карикатури. Записал е повече от 120 участия в престижни международни изложби.

    Авторските му изложби също са внушително число -над 100, не само карикатури, а живопис, графика, плакат и фотография.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини