От х:

Днес в x:

Земеделците заедно отбелязаха 140 години от рождението на Александър Стамболийски

    140-години от рождението на Александър Стамболийски отбелязаха днес членове на общинската и областната структура на Земеделския съюз “Александър Стамболийски“ в Хасково.

    С почит те поднесоха цвета на барелефа на патрона си, който се намира на сградата на Областната администрация.

    Там е и паметната плоча, която припомня за събитията от 13 май 1923 година, когато на на митинг в Хасково Александър Стамболийски нарича цар Борис III „кукла на конци“ в негово присъствие.

    Това е последната публична реч на министър-председателя преди преврата на 9 юни срещу воденото от него правителство. Няколко дни по-късно и Стамболийски е заловен и убит.

    В района на Хасково през май министър-председателят Александър Стамболийски и цар Борис III пристигат по повод откриването на теснолинейката между Хасково и Каяджик /района на Димитровгад/.

    Речта си в Хасково Стамболийски произнася от балкона на Даскалдимитровото здание, където са се помещавали различни служби. „Тези складове, тези банки ще бъдат ваши“, казва той пред народа, изпълнил градския площад . „От тези думи още повече настръхва царят. Но дрязгите им в този момент назряват още покрай откриването а теснолинейката. Цар Борис III се разсърдил там, че на министър-председателя му дали бял кон, а на него не“, припомня историкът д-р Красимира Узунова. Когато царят чува, че от трибуната Стамболийски го нарича кукла на конци, напуска митинга и се оттегля в казармите, където предполагам се решава и съдбата на министър-председателя, смята Узунова. Историчката припомня обаче, че за решаването на съдбата на Алексанъдр Стамболийски огромна роля изиграва ВМРО. Историческата наука оценява Александър Стамоблийски, като противоречива личност, защото той е бил рожба на своето време, а самото време също е било противоречиво. Най-големият враг на Стамболийски през годините е ВМРО, заради неговите опити да създаде по-близки контакти между България и Сърбия.“, припомни още д-р Узунова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ст
      Стамболийски
      1 -4
      13:15, 1 мар 2019
      Къде там има барелеф? Славова, пак не си в час
    • 2
      Eu
      Euro
      2 -1
      13:25, 1 мар 2019
      Вижте си първите 3 думи от статията - 14 години от рождението на Стамболийски. Г-жо Славова, къде сте?
    • 3
      Ке
      Кенанския Майумн
      3 0
      16:25, 1 мар 2019
      Доган и Боци пият шербет
      Робинята България играе им кючек
      ....
      И сега е така , ратайчето на Кобурскотовете ви управлява :))
    • 4
      Ан
      АНДРЕШКО
      0 0
      18:09, 1 мар 2019
      Силна земеделска партия имаше след 9 септември А след 1989г земеделците се роиха на перца крилца и т н което доказа че са гламава партия особенно с вожда им Ненчев който окепези и без това земеделското движение На снимките виждам лознати лица ---Анго Русев Гроздан от Кр Поле бившия зоотехник на Ябълково бившия майор от 55430 майор Пъков и още един армеец Партия земеделска може да има но няма земеделци да работят земята а това обезмисля земеделският партизанлък
      • Ке
        Кенанския Маймун
        1 0
        19:05, 1 мар 2019
        А защо
        Кмета Дядо Добри се срамува да каже че е бил земеделец е
        Мега Загадка :)))

    Още новини

    Последни новини