От х:

Днес в x:

"Демократична България" призова Борисов да не се страхува и да подкрепи Лаура Кьовеши

емократична България" призова премиера Бойко Борисов да заяви публична подкрепа за кандидатурата на Лаура Кьовеши за главен прокурор на Европейския съюз. Вчера Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи подкрепи румънката, която се бори за поста с още двама души. Решението на комисията бе взето след тайно гласуване с хартиени бюлетини.

Преди това комисията на европарламента по бюджетен контрол взе също решение да подкрепи Кьовеши. Румънският кандидат получи подкрепата и на професионалната комисия по подбора.

В разпространена до медиите позиция "Демократична България" призовава Борисов "да поеме лична отговорност за този ключов политически избор, като спре да се крие зад администрацията". Обединението на ДСБ, "Да, България" и "Зелените" искат от премиера да обяви какви инструкции е дало правителството за гласуването в Съвета на ЕС. Според тях само така може да се отговори на информацията в няколко авторитетни европейски издания, че българският посланик в ЕС е получил инструкции да гласува "против".

"Господин Борисов следва да разбира, че един отказ от подкрепа за кандидатурата на г-жа Кьовеши въвлича България в поредния отровен съюз – този път с тежко компрометираното социалистическо правителство, което е на власт днес в Румъния. Страната ни има ясен интерес от избора на тази смела жена, доказала способността си да се бори с всички заболявания, от които страда и нашата собствена държавност и заради които европейската ни перспектива е под все по-сериозен риск. Ако г-н Борисов не смее или не може да обслужи този национален интерес и вместо това избира да се асоциира с вече осъдения за корупция лидер на социалистите Ливия Драгня, това ще бъде още едно доказателство, че е крайно време да слезе от политическата сцена и да освободи страната ни от своите зависимости и неспособност да управлява в обществен интерес", пише в позицията на "Демократична България".

Лаура Кьовеши се бори за поста с френския кандидат Жан-Франсоа Бонер и германеца Андрес Ритер. Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години. Очаква се прокуратурата на ЕС да започне работа догодина.

По време на петгодишния мандат на Кьовеши начело на румънската Национална дирекция за борба с корупцията осъдителните присъди за корупция по високите етажи на властта рязко се увеличиха, което ѝ спечели похвали в ЕС. Миналата година обаче Кьовеши бе отстранена по заповед на правосъдния министър на Румъния Тудорел Тоадер. Преди няколко дена тя беше призована за разпит по обвинения за злоупотреба с правомощия, приемане на подкуп и лъжесвидетелстване. Тоадер по-рано заяви, че ще направи всичко възможно, за да блокира избирането ѝ.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Те
    Терлецки
    2 -1
    20:13, 28 фев 2019
    Няма да я подкрепи щото ако я изберът може и Ббоко и Цецо да ги огъзи
  • 2
    Re
    re
    1 -1
    20:19, 28 фев 2019
    Борисов е мишка, не очаквайте от него смели решения.
Последни новини